Wikström: EU kan inte vara i Erdogan-regimens händer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).
Foto: Kristofer Sandberg
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).
Foto: Kristofer Sandberg
Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju.
Foto: Kayhan Ozer / AP TT NYHETSBYRÅN

Cecilia Wikström (L) leder förhandlingarna som ska rädda EU:s asylsystem.

Nu vill hon piska in de flyktingskeptiska medlemsländerna i ledet - för att kunna frysa unionens omtvistade avtal med Turkiet.

– Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju.

EU:s asylmottagningssystem har ännu inte hämtat sig efter att mekanismerna sattes ur spel i land efter land under flyktingkrisen under hösten 2015. EU beslutade om direktiv som skulle omfördela flyktingar från länder som Italien och Grekland, men på grund av ovilja bland medlemsländerna har bara en bråkdel av omfördelningen utförts.

Nu har det fallit på EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) att leda arbetet för en ny Dublinförordning - och i sitt förslag är hon tydlig.

– Nu gör vi det bindande. Nu blir det som tidigare varit direktiv i stället förordningar, det vill säga att det blir bindande för länderna att anpassa sig om det vi gemensamt beslutar om, säger Wikström om sitt förslag i Ekots lördagsintervju.

"Enda rimliga" att köra över skeptiska EU-länder

Förslaget hade inneburit att flera länder - däribland Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen - där varken det politiska styret eller den allmänna opinionen är för ett ökat flyktingmottagande körs över av EU.

– Jag tror att det är det enda rimliga, säger Wikström om att köra över de skeptiska medlemsländerna.

Wikström menar att opinionen i ett land kan bli mer flyktingvänlig när befolkningen ser vad det är för människor som anländer, och tar upp Estland som ett exempel där hon menar att en tidigare skeptisk opinion vändes i välvillig riktning när man såg bilder på hur de nyanlända steg av planen.

I intervjun ställer programledaren Monica Saarinen utkräver Saarinen flera gånger svar på vilka politiska konsekvenser det kan få om flera EU-länder körs över i en så stor fråga som flyktingpolitiken. Slutligen svarar Wikström:

– Jag tror inte de behöver bli särskilt stora. Jag tror att tiden är en faktor som kan verka gynnsamt för detta.

Vill frysa avtalet med Turkiet

En viktig prioritet för att få till en gemensam asylpolitik till stånd är att EU då kan frigöra sig från det avtal man har tecknat med Turkiet, där Turkiet fungerar som en buffert för flyktingmottagandet från Syrien och andra delar av Mellanöstern.

Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju.
Foto: Kayhan Ozer / AP TT NYHETSBYRÅN

Inför folkomröstningen i Turkiet, där president Recep Tayyip Erdogan kan få utökad makt, har hans AKP-parti hållit flera kampanjmöten i Europa för att locka röster från utlandsturkar. I flera fall har det lett till ett diplomatiskt spänt läge mellan Turkeit och medlemsländerna, där Erdogan bland annat har hotat med att släppa igenom flyktingar från Turkiet in i Europa.

– Vi ska aldrig hamna i ett läge där vi utlokaliserar vårt ansvar till tredje land, allra minst till länder som Erdogans Turkiet, säger Wikström.

Om avtalet säger hon:

– Det borde frysas, absolut.


LÄS MER: Krisen mellan Turkiet och Nederländerna växer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.