EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Foto: Kristofer SandbergEU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Foto: Kristofer Sandberg
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Foto: Kristofer Sandberg
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Foto: Kristofer SandbergEU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Foto: Kristofer Sandberg
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Foto: Kristofer Sandberg
Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju. Foto: Kayhan Ozer / AP TT NYHETSBYRÅNDet vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju. Foto: Kayhan Ozer / AP TT NYHETSBYRÅN
Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju. Foto: Kayhan Ozer / AP TT NYHETSBYRÅN

Wikström: EU kan inte vara i Erdogan-regimens händer

Publicerad

Cecilia Wikström (L) leder förhandlingarna som ska rädda EU:s asylsystem.

Nu vill hon piska in de flyktingskeptiska medlemsländerna i ledet - för att kunna frysa unionens omtvistade avtal med Turkiet.

– Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju.

EU:s asylmottagningssystem har ännu inte hämtat sig efter att mekanismerna sattes ur spel i land efter land under flyktingkrisen under hösten 2015. EU beslutade om direktiv som skulle omfördela flyktingar från länder som Italien och Grekland, men på grund av ovilja bland medlemsländerna har bara en bråkdel av omfördelningen utförts.

Nu har det fallit på EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) att leda arbetet för en ny Dublinförordning - och i sitt förslag är hon tydlig.

– Nu gör vi det bindande. Nu blir det som tidigare varit direktiv i stället förordningar, det vill säga att det blir bindande för länderna att anpassa sig om det vi gemensamt beslutar om, säger Wikström om sitt förslag i Ekots lördagsintervju.

"Enda rimliga" att köra över skeptiska EU-länder

Förslaget hade inneburit att flera länder - däribland Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen - där varken det politiska styret eller den allmänna opinionen är för ett ökat flyktingmottagande körs över av EU.

– Jag tror att det är det enda rimliga, säger Wikström om att köra över de skeptiska medlemsländerna.

Wikström menar att opinionen i ett land kan bli mer flyktingvänlig när befolkningen ser vad det är för människor som anländer, och tar upp Estland som ett exempel där hon menar att en tidigare skeptisk opinion vändes i välvillig riktning när man såg bilder på hur de nyanlända steg av planen.

I intervjun ställer programledaren Monica Saarinen utkräver Saarinen flera gånger svar på vilka politiska konsekvenser det kan få om flera EU-länder körs över i en så stor fråga som flyktingpolitiken. Slutligen svarar Wikström:

– Jag tror inte de behöver bli särskilt stora. Jag tror att tiden är en faktor som kan verka gynnsamt för detta.

Vill frysa avtalet med Turkiet

En viktig prioritet för att få till en gemensam asylpolitik till stånd är att EU då kan frigöra sig från det avtal man har tecknat med Turkiet, där Turkiet fungerar som en buffert för flyktingmottagandet från Syrien och andra delar av Mellanöstern.

Det vi vet, och som jag är övertygad om, är att EU inte kan fortsätta vara i händerna, nästan kidnappade, av Erdogan-regimen, säger Wikström i Ekots lördagsintervju.Foto: Kayhan Ozer / AP TT NYHETSBYRÅN

Inför folkomröstningen i Turkiet, där president Recep Tayyip Erdogan kan få utökad makt, har hans AKP-parti hållit flera kampanjmöten i Europa för att locka röster från utlandsturkar. I flera fall har det lett till ett diplomatiskt spänt läge mellan Turkeit och medlemsländerna, där Erdogan bland annat har hotat med att släppa igenom flyktingar från Turkiet in i Europa.

– Vi ska aldrig hamna i ett läge där vi utlokaliserar vårt ansvar till tredje land, allra minst till länder som Erdogans Turkiet, säger Wikström.

Om avtalet säger hon:

– Det borde frysas, absolut.

 

LÄS MER: Krisen mellan Turkiet och Nederländerna växer

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag