Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikström: Asylsökande ska inte få välja land

Asylsökande inte ska ha rätt att välja land för sin ansökan, föreslår liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.Foto: Henrik Montgomery/TT

Asylsökande ska inte ha rätt att välja land för sin ansökan, föreslår liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som fått i uppdrag att reformera unionens asylpolitik och därmed skriva om Dublinförordningen.

Försöken att omfördela hundratusentals asylsökande mellan EU-länderna har varit ett fullständigt fiasko, konstaterar hon på Dagens Nyheters debattsida.

För att medlemsländerna rättvist ska dela på ansvaret ska därför en automatisk fördelningsmekanism skapas, föreslår Wikström.

"Fördelningsnyckel tas fram"

"En fördelningsnyckel tas fram, baserad på BNP och befolkningsmängd, där varje lands andel av ansvaret framgår. När ett medlemsland uppfyllt sin del av det gemensamma ansvaret fördelas de asylsökande som anländer till övriga länder", skriver Wikström.

Dublinförordningen reglerar vilket EU-land som ska genomföra och ta ansvar för flyktingarnas asylprövning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.