Wikipedia: Breivik
var flitig skribent

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Anders Behring Breivik tros vara en av skribenterna på norska Wikipedia.

Enligt stiftelsen bakom Wikipedia såg han sajten som ett forum för att föra ut sin högerextremistiska agenda.

- Vi har ett konkret användarnamn som vi misstänker har tillhört Anders Behring Breivik, säger Jarle Vines, ordförande för stiftelsen bakom Wikipedia, till NRK.

Anders Behring Breivik tros ha varit en flitig användare av Wikipedia. Enligt norska NRKska han vara en av de 150 användare som bidragit till den norska delen av sajten.

- Vi har ett konkret användarnamn som vi misstänker har tillhört Anders Behring Breivik, och vi har anledning att tro att han har skrivit hos oss. Vi tror att han har gjort flera försök att ändra och vinkla artiklar för att de ska sammanfalla med hans åsikter, säger Jarle Vines, ordförande för stiftelsen som driver norska Wikipedia, till NRK.

Fördelaktigt

Breivik ska ha använt Wikipedia för att föra ut sina högerextrema åsikter. Han skriver även om sajten i sitt 1 500 sidor långa manifest.

"Wikipedia bör inte underskattas som primärkällan för att skapa "etablerade sanningar". Vi måste eftersträva att presentera vår syn på det mest fördelaktiga sättet, samtidigt som vi ger våra fiender dåligt rykte. Det är en arena vi måste fokusera på", skrive Breivik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.