Foto: Vahid Salemi
 Foto: Vahid Salemi

Wikileaks: USA ville ändra svensk Iranlinje

Publicerad
Uppdaterad
USA tycker att Sverige borde vara tuffare mot Iran, framkommer det av amerikanska diplomathandlingar från Wikileaks som Dagens Nyheter tagit del av.
Man ska bland annat ha utövat påtryckningar så att en försäljning av tre helikoptrar från Sverige till Iran stoppades
Dokument som skickats från den amerikanska ambassaden visar att den svenska regeringen skulle bearbetas i relationen till Iran.
Ett exempel där USA sannolikt lyckades påverka är när man efter påstötningar från amerikanska ambassaden fick Sverige att kovända och förbjuda export av tre helikoptrar, troligen till Iran, skriver DN.
Myndigheten Institutet för strategiska produkter, som har i uppdrag att övervaka Sveriges vapenexport, ansåg först inte att det var några problem med att exportera helikoptrarna, men enligt DN ska man ha ändrat linje efter påtryckningar från USA.

Befarar spioner

Magnus Norell på Totalförsvarets forskningsinstitut tror dock inte att USA har haft något att vinna på att få Sverige att byta fot om Iran.
– Av tradition har ju svenska regeringar alltid förespråkat andra metoder än sanktioner för att kunna hålla förbindelser öppna, säger Norell till DN.
Enligt dokumentet som läckts till Wikileaks står det också att USA befarar sig för iranska spioner som infiltrerat iranska organisationer i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag