Julian Assanges grundare säger nu att Wikileaks ska sluta publicera hemligt material och istället koncentrera sig på att samla in pengar.
Julian Assanges grundare säger nu att Wikileaks ska sluta publicera hemligt material och istället koncentrera sig på att samla in pengar.

Wikileaks slutar med hemligt material

Publicerad
Uppdaterad
Betalningsjättarnas blockad har slagit hårt mot Wikileaks.
Nu slutar sajten att publicera hemligt material.
I stället kommer man att koncentrera sig på att samla in pengar - för att överleva.
- Den här blockaden utgör ett existentiellt hot mot Wikileaks, säger grundaren Julian Assange.
Kort efter att Wikileaks förra året började lägga ut cirka 250 000 telegram från det amerikanska utrikesdepartementet inledde USA-baserade betalningsjättar som Visa, Mastercard, Western Union och PayPal en blockad mot sajten.
Finansieringen av verksamheten har strypts drastiskt, så att intäkterna har minskat med 95 procent.
Nu anser Wikileaks att man inte har något annat val än att tillfälligt sluta publicera journalistiskt material, uppger AP.
I stället ska man koncentrera sig på att samla in pengar och vidta legala åtgärder mot blockaden – annars kommer man inte att kunna fortsätta sin verksamhet efter nyår, uppger Russia Today.
– Den här blockaden utgör ett existentiellt hot mot Wikileaks, säger grundaren Julian Assange på en presskonferens på Frontline Club i London.

Donera på nytt sätt

Sajten jobbar nu för att hitta nya sätt för att samla in pengar, som att ta emot donationer via mobiltelefoner, checkar eller kontanter via vanlig post.
Innan blockaden inleddes hade sajten intäkter på 100 000 euro (drygt 911 000 kronor) per månad. Om blockaden hävs räknar man med att kunna få in 2,5 miljoner dollar (cirka 16,4 miljoner kronor) det första halvåret 2012, uppger personerna bakom sajten.
Assange hävdar att pengarna som samlas in inte kommer att användas för att finansiera hans personliga advokatkostnader.
– Wikileaks insamlade pengar har aldrig gått till det svenska utlämningsmålet, säger han.

Värnar om oberoende

Assange menar att det är viktigt att sajten fortsätter att slå fast sitt oberoende genom donationer från många olika personer – så att man inte påverkas av en person eller en grupp. Traditionellt sett har cirka 50 000 personer stått för en majoritet av donationerna, menar han.
Den 28 november ska Wikileaks lansera nya säkerhetsarrangemang på sajten, som ska minska risken för att de som lämnar ut hemligt material åtalas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag