Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Max Nash
Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Max Nash

Wikileaks ska släppa 15 000 nya dokument

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaks tänker fullfölja planerna att publicera ytterligare 15 000 hemligstämplade dokument från USA:s militär om kriget i Afghanistan trots protester. Det säger den omdiskuterade sajtens grundare Julian Assange.
USA upprepade på torsdagen uppmaningar till Wikileaks att inte publicera de återstående dokumenten, och dessutom ta bort de 70 000 dokument som redan lagts ut på nätet.
Försvarsdepartementet har tidigare sagt att publiceringen innebär fara för amerikanska soldater och afghanska informatörer. Pentagons talesman Geoff Morell sade på torsdagen att det vore "höjden av ansvarslöshet" att släppa de resterande dokumenten. Kritik kommer även från organisationen Reportrar utan gränser, som på torsdagen varnade för att afghaner som samarbetat med utländska trupper utsätts för stora risker när namnen publiceras på internet.

Tänker publicera

Wikileaks grundare Julian Assange, som kommer till Sverige på lördag, talade på torsdagen via videolänk till en publik på Frontline Club i London. Han gjorde klart att han inte har några planer på att följa USA:s uppmaningar. Sajten förbereder publiceringen av de resterande dokumenten och kommer "absolut" att fullfölja planerna, sade han.
Den 39-årige australiern Assange har tidigare sagt att han tror att publiceringen kan bidra till lyfta fram debatten om kriget i Afghanistan och de USA-ledda styrkornas agerande.

Erbjuder samarbete

Han sade på torsdagen att varken Vita huset eller Pentagon visat vilja att "hjälpa till" trots upprepade förfrågningar. Daniel Schmitt, talesman för Wikileaks i Tyskland, sade till den amerikanska nyhetssajten The Daily Beast att Wikileaks vill inleda en kommunikation med Pentagon för att redigera de ännu opublicerade 15 000 dokumenten så att de kan publiceras "säkert". Det amerikanska försvarshögkvarteret å sin sida säger att några sådana propåer aldrig har kommit från Wikileaks.
I Sverige ska Assange i helgen medverka på ett seminarium i LO-borgen som arrangeras av socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Sajten har sina servrar placerade hos ett svenskt webb-hotell, bland annat på grund av det starka svenska källskyddet.
TT-AFP-REUTERS

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag