Foto: AP
 Foto: AP

Wikileaks publicering pinsam för USA

Publicerad
Uppdaterad
På söndagskvällen svensk tid publicerar Wikileaks ett stort antal hemligstämplade dokument som kan bli generande för USA.
Bland annat ska Sydafrikas förre president Nelson Mandela ha kritiserats för sitt ställningstagande mot kriget i Irak.
- Det här är enormt pinsamt för USA, säger en källa nära utrikesminister Hillary Clinton till Daily Mail.
Tre miljoner hemligstämplade dokument publiceras på Wikileaks sajt i kväll. Fem tidningar ska ha fått förhandsstudera delar av det jättelika materialet, däribland amerikanska New York Times, brittiska Guardian och tyska Der Spiegel.
Just Der Spiegel råkade förhandspublicera en del på lördagen men drog snart tillbaka det. Det ska dock först ha hunnit spridas på internet.

Beskrivs nedlåtande

I materialet finns bland annat ett antal mejl och dokument från amerikanska ambassader, där ledare som Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair – och den nyvalde David Cameron, Afghanistans president Hamid Karzai, Libyens Muammar Gaddafi och Zimbabwes despot Robert Mugabe kritiseras eller beskrivs nedlåtande.
Även frihetskämpen Nelson Mandela, president i Sydafrika 1994 till 1999, kritiseras för att han var negativ till USA:s krig mot Irak och menade att det stora landet i väst inte lyssnade till FN för att dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan är svart.

Försöker minimera skadorna

USA har redan tagit kontakt med ett flertal allierade länder för att på förhand försöka minimera skadorna. Bland dessa finns Tyskland, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, Frankrike och Afghanistan, enligt PJ Crowley, talesperson för amerikanska UD och utrikesminister Hillary Clinton.
USA högsta ledning är av naturliga skäl kritisk till Wikileaks publicering.
- Den riskerar nationens säkerhet och sätter liv på spel. Det kommer att skapa spänningar i relationerna mellan våra diplomater och våra vänner runt om i världen, säger Crowley.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag