Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikileaks publicerar läckta mejl från Sony

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Wikileaks publicerar nu en stor mängd dokument och mejl som ska ha läckts i samband med den hackerattack mot företaget som kopplats samman med filmen "The Interview".
Foto: Justin Lane / Epa / Tt
– Det hör hemma i det offentliga. Wikileaks kommer att se till att det stannar där, säger Wikileaks grundare Julian Assange i ett pressmeddelande.
Foto: John Stillwell
Sonys högste chef Michael Lynton har, enligt de läckta dokumenten, varit i mejlkontakt med en rad tunga affärstoppar, däribland svenska affärskvinna Cristina Stenbeck.
Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
Bland de läckta mejlkonversationerna diskuteras även nyheten att David Lagercrantz författar den fjärde boken i Millenniumserien.
Foto: Julia Dansarie
Även skådespelaren Joel Kinnaman och nya roller diskuteras i de påstått läckta mejlen.
Foto: Dennis Van Tine

Wikileaks har publicerat vad som påstås vara 30 000 dokument och 170 000 mejl läckta från Sony.

Enligt Hollywood reporter kommer dokumenten från tidigare hackerattacken mot bolaget.

Bland de som misstänks ha drabbats av läckan finns Sony-chefen Michael Lynton – vars privata mejl med affärstopparna Cristina Stenbeck och Hans-Holger Albrecht kan ha läckt ut.

I en annan mejlkonversation diskuteras den svenske författaren David Lagercrantz och hans Millennium-bok.

Det var under torsdagskvällen som Wikileaks publicerade 30 000 dokument och 170 000 mejl, som påstås vara läckta från Sony Pictures Entertainment.

I ett pressmeddelande hävdar man att dokumenten kommer från den hackerattack som storbolaget drabbades av i november i fjol. Då kopplades attacken ihop med Nordkorea, och uppgavs vara en direkt orsak av Sonys film "The Interview", som handlar om störtandet och avrättningen av landets ledare Kim Jon-Un.

Direktkoppling till Vita huset

I pressmeddelandet skriver man vidare att arkivet nu för första gången är fullt sökbart och tillgängligt för allmänheten. Man hävdar vidare att dokumenten visar hur Sony har direkta kopplingar till Vita huset, något som skulle ge storbolaget makt att påverka lagar och förordningar.

– Arkivet visar de inre processerna hos ett inflytelserikt multinationellt bolag. Det har ett nyhetsvärde och är i centrum för en geopolitisk konflikt. Det hör hemma i det offentliga. Wikileaks kommer att se till att det stannar där, säger organisationens grundare Julian Assange i ett pressmeddelande. 

I ett uttalande till branschtidningen Hollywood Reporter fördömer Sony Pictures publiceringen av materialet.

– Cyberattacken på Sony var en ondsint och kriminell handling, och vi fördömer starkt indexeringen av stulen information från anställda och privatpersoner. Vi motsätter oss kraftigt Wikileaks ståndpunkt att det här materialet hör hemma i offentligheten, och vi kommer att fortsätta kämpa för säkerheten och integriteten för vårt företag och dess mer än 6 000 anställda.

Millenniumboken diskuteras

Bland de som misstänks ha drabbats av läckan finns en rad kända personer, också svenskar. Bland annat diskuteras nyheten om att David Lagercrantz ska skriva den fjärde boken i Millenniumserien.

Sonys högste chef Michael Lynton har, enligt de läckta dokumenten, varit i mejlkontakt med en rad tunga affärstoppar, däribland svenska affärskvinna Cristina Stenbeck.

I mejlen erbjuder Stenbeck resetips till Sony-chefen. Även tyska företagsledaren Hans-Holger Albrecht, som startade sin karriär i svenska MTG men i dag är vd för Deezer, finns med i arkivet. Han tipsar Lynton om Hotell Skeppsholmen och Vasamuseet inför en Sverigevistelse.

Spotifygrundaren Daniel Ek figurerar också i ett dokument. Enligt de läckte mejlen planerar hans assistent ett möte mellan honom och Sony-chefen Michael Lynton.

Dessutom diskuteras nya roller för Alexander Skarsgård och Joel Kinnaman i de påstått läckta mejlen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.