Foto: Cornelia Nordström, Kirsty Wigglesworth/AP
 Foto: Cornelia Nordström, Kirsty Wigglesworth/AP

Wikileaks planerar aktion i Visby

Publicerad

VISBY. Wikileaks fortsätter striden mot Sverige, där Carl Bildt hamnat i blickfånget.

I går anlände Julian Assanges organisation till Almedalen, med två representanter som uttalat sig kritiskt om Bildt och hans kontakter med USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

I dag planerar Wikileaks en aktion i Visby.

- Jag har inte full koll på dem. Men jag vet att de ska göra någon grej, säger Assanges svenska talesperson, Harald Ullman.

Utrikesministern kom till Expressens valstuga för att berätta om förslaget som han och USA:s utrikesminister Hillary Clinton tagit fram för tryckfrihet på nätet. I dag röstar FN:s råd för mänskliga rättigheter om förslaget ska bli verklighet.

- Det här blir ett genombrott för friheten på nätet, säger Bildt.

Förslaget är ett direkt resultat av Hillary Clintons Stockholmsbesök i början av juni.

- Då kom vi överens om att vi skulle lägga fram ett förslag i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, säger Carl Bildt.

Söker politisk asyl

Ett ja till förändringen skulle exempelvis göra det brottsligt att stänga ner nätet - som man gjorde i Egypten. Det finns också regler om tillgänglighet - att man inte får blockera och censurera sajter - som man gör i Kina.

Men samtalet i valstugan kom också in på Wikileaks - och fallet Julian Assange.

Tidigare har Expressen berättat om hur Wikileaks påstått sig ha hemliga dokument om Carl Bildt, där han bland annat pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet.

Det som ett steg i arbetet för att Assange, vid ett senare tillfälle, inte ska utlämnas till USA, vilket Wikileaks-företrädare fruktar.

Julian Assange befinner sig sedan den 19 juni på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sig för att söka politisk asyl.

Anlände i går

Han har sagt att han är beredd att åka till Sverige för att höras om sexbrottsanklagelserna - men på villkoret att han får garantier om att inte utlämnas till USA, där han fruktar att åtalas och dömas till dödsstraff för att ha läckt statshemligheter på Wikileaks.

Och nu har Assanges svenska advokat Per E Samuelson i en debattartikel i brittiska The Guardian hävdat att Assange inte kommer att få en rättvis rättslig prövning i Sverige.

Carl Bildt är mycket kritisk mot advokatens utspel:

- Om man är advokat måste han ha förtroende för det svenska rättssystemet, annars ska han ju inte vara advokat i Sverige.

- Jag tycker inte om dem som av det ena eller andra skälet vill underminera förtroendet för det svenska rättssystemet, sa Carl Bildt i Expressens valstuga.

På frågan om han talat med Hillary Clinton om Julian Assange svarade Carl Bildt:

- Nej, vi talar om viktiga frågor.

PR-mannen Harald Ullman är svensk talesperson för den sexbrottsanklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange, Ullman är i Visby och bekräftade i går kväll att representanter från Wikileaks kom till Visby under onsdagen.

"Blir så jävla nervös"

De två Wikileaks-företrädarna som anlänt är enligt Harald Ullman människorättsadvokaten Jen Robinson och talespersonen Kristin Hrafnssons. Båda har tidigare uttalat sig kritiskt om det svenska rättssystemet och har vid upprepade tillfällen ifrågasatt utrikesminister Carl Bildt och hans kontakter med USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Vilken typ av aktion som organisationens representanter ska göra i Almedalen säger han sig dock inte känna till.

- Jag har inte full koll på dem. Men jag vet att de ska göra någon grej.

Harald Ullman reagerade skarpt mot utrikesminister Carl Bildts uttalanden i valstugan.

- Det är sånt som gör att Julian blir så jävla nervös, säger Ullman, och syftade på att Assange inte har förtroende för den svenska rättvisan.

Vid 21-tiden i går kväll rörde sig utrikesministern utanför Wisby hotell i centrala Visby. Varje steg han tog följdes av två livvakter.

"Det påverkar inte oss"

Anna-Charlotta Johansson, ny presschef för Moderaterna och under lång tid pressekreterare hos utrikesminister Carl Bildt, visste i går kväll inget om Wikileaks-besöket.

- Det påverkar inte oss.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera bevakningen av Bildt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag