Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikileaks planerar aktion i Visby

Foto: Cornelia Nordström, Kirsty Wigglesworth/AP

VISBY. Wikileaks fortsätter striden mot Sverige, där Carl Bildt hamnat i blickfånget.

I går anlände Julian Assanges organisation till Almedalen, med två representanter som uttalat sig kritiskt om Bildt och hans kontakter med USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

I dag planerar Wikileaks en aktion i Visby.

- Jag har inte full koll på dem. Men jag vet att de ska göra någon grej, säger Assanges svenska talesperson, Harald Ullman.

Utrikesministern kom till Expressens valstuga för att berätta om förslaget som han och USA:s utrikesminister Hillary Clinton tagit fram för tryckfrihet på nätet. I dag röstar FN:s råd för mänskliga rättigheter om förslaget ska bli verklighet.

- Det här blir ett genombrott för friheten på nätet, säger Bildt.

Förslaget är ett direkt resultat av Hillary Clintons Stockholmsbesök i början av juni.

- Då kom vi överens om att vi skulle lägga fram ett förslag i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, säger Carl Bildt.

Söker politisk asyl

Ett ja till förändringen skulle exempelvis göra det brottsligt att stänga ner nätet - som man gjorde i Egypten. Det finns också regler om tillgänglighet - att man inte får blockera och censurera sajter - som man gör i Kina.

Men samtalet i valstugan kom också in på Wikileaks - och fallet Julian Assange.

Tidigare har Expressen berättat om hur Wikileaks påstått sig ha hemliga dokument om Carl Bildt, där han bland annat pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet.

Det som ett steg i arbetet för att Assange, vid ett senare tillfälle, inte ska utlämnas till USA, vilket Wikileaks-företrädare fruktar.

Julian Assange befinner sig sedan den 19 juni på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sig för att söka politisk asyl.

Anlände i går

Han har sagt att han är beredd att åka till Sverige för att höras om sexbrottsanklagelserna - men på villkoret att han får garantier om att inte utlämnas till USA, där han fruktar att åtalas och dömas till dödsstraff för att ha läckt statshemligheter på Wikileaks.

Och nu har Assanges svenska advokat Per E Samuelson i en debattartikel i brittiska The Guardian hävdat att Assange inte kommer att få en rättvis rättslig prövning i Sverige.

Carl Bildt är mycket kritisk mot advokatens utspel:

- Om man är advokat måste han ha förtroende för det svenska rättssystemet, annars ska han ju inte vara advokat i Sverige.

- Jag tycker inte om dem som av det ena eller andra skälet vill underminera förtroendet för det svenska rättssystemet, sa Carl Bildt i Expressens valstuga.

På frågan om han talat med Hillary Clinton om Julian Assange svarade Carl Bildt:

- Nej, vi talar om viktiga frågor.

PR-mannen Harald Ullman är svensk talesperson för den sexbrottsanklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange, Ullman är i Visby och bekräftade i går kväll att representanter från Wikileaks kom till Visby under onsdagen.

"Blir så jävla nervös"

De två Wikileaks-företrädarna som anlänt är enligt Harald Ullman människorättsadvokaten Jen Robinson och talespersonen Kristin Hrafnssons. Båda har tidigare uttalat sig kritiskt om det svenska rättssystemet och har vid upprepade tillfällen ifrågasatt utrikesminister Carl Bildt och hans kontakter med USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Vilken typ av aktion som organisationens representanter ska göra i Almedalen säger han sig dock inte känna till.

- Jag har inte full koll på dem. Men jag vet att de ska göra någon grej.

Harald Ullman reagerade skarpt mot utrikesminister Carl Bildts uttalanden i valstugan.

- Det är sånt som gör att Julian blir så jävla nervös, säger Ullman, och syftade på att Assange inte har förtroende för den svenska rättvisan.

Vid 21-tiden i går kväll rörde sig utrikesministern utanför Wisby hotell i centrala Visby. Varje steg han tog följdes av två livvakter.

"Det påverkar inte oss"

Anna-Charlotta Johansson, ny presschef för Moderaterna och under lång tid pressekreterare hos utrikesminister Carl Bildt, visste i går kväll inget om Wikileaks-besöket.

- Det påverkar inte oss.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera bevakningen av Bildt.

Detta har hänt – steg för steg

Julian Assange besökte i augusti 2010 Sverige. Expressen avslöjade att han då anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor.

I november 2010 anhölls Assange på nytt i sin frånvaro. I februari 2011 beslutade en domstol i London att han ska utlämnas i Sverige, ett beslut som bekräftades av brittiska Supreme High Court den 30 maj 2012.

Sedan den 19 juni i år befinner sig Assange på Ecuadors ambassad i London sedan han sökt politisk asyl i Ecuador, för att slippa förhöras i Sverige.

Wikileaks riktar sedan den svenska begäran om utlämning kom kraftiga angrepp mot Sverige och utrikesminister Carl Bildt – i syfte att misstänkliggöra Sverige och för att hindra att våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnas.

Wikileaks har hotat i ett internt dokument att avslöja att Carl Bildt var amerikansk ”informatör”, rapporterade Expressen i februari 2012. Samtidigt planerade Wikileaks massiv smutskastning av Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.