Wikileaks lade ut CIA-papper

Publicerad
Uppdaterad
Den kontroversiella och Sverigeaktuella nätsajten Wikileaks publicerade på onsdagen en analys gjord av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.
Wikileaks presenterade på onsdagen att de skulle lägga ut flera CIA-papper. Huruvida även de här handlingarna kan kopplas till kriget i Afghanistan framgår inte.
Wikileaks senaste stora avslöjande bestod av drygt 76 000 hemliga dokument från amerikanska försvaret om kriget i Afghanistan mellan 2004 och 2009.
I samband med avslöjandet berättade Wikileaks grundare Julian Assange att sajten hade ytterligare 15 000 dokument som man väntade med att publicera.

Inte allvarligt

Wikileaks publicerade på onsdagen en analys gjord av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.
Men dokumentet – som bland annat handlar om vilka följder det kan bli om en amerikansk medborgare deltar i terrordåd utomlands – bedöms inte som särskilt dramatiskt av CIA självt.
Dokumentet producerades i februari i år och är enligt CIA en så kallad red cell-produkt, det vill säga ett slags alternativt scenario till huvudspåret.
- Den här typen av analyser – som helt klart kommer från byråns "Red cell" – produceras enbart för att stimulera nytänkande och nya perspektiv, sade CIA:s talesman George Little i en kommentar till Wikileaks publicering.
- Det här är knappast något "kioskvältar-dokument", konstaterade en statlig tjänsteman till nyhetsbyrån AFP under förutsättning att han fick vara anonym.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag