Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julian Assange kan kastas ut av Ecuador

USA jagar Assange som misstänkt för att ha spridit stulna dokument från den amerikanska militären.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Utanför Ecuadors ambassad har aktivister satt upp tält.
Foto: Nina Rangöy
”Ingen utvisning” står skrivet med ljus på trottoaren.
Foto: Nina Rangöy
Julian Assange har befunnit sig inne på den ecuadorianska ambassaden i London sedan 2012.
Foto: Nina Rangöy
En kampanjbuss står parkerad utanför Ecuadors ambassad i London medan det ryktas om att Assange snart kan tvingas lämna ambassaden.
Foto: Nina E. Rangoy

Organisationen Wikileaks hävdar att grundaren Julian Assange kommer kastas ut från Ecuadors ambassad i London.

Under fredagen har byggnaden bevakats intensivt av press och polis.
”Vi kommer fortsätta kämpa för att han ska utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt”, säger Elizabeth Massi Fritz som företräder en av kvinnorna som anmält Assange. 

Julian Assange har befunnit sig inne på den ecuadorianska ambassaden i London sedan 2012, men nu kan han tvingas lämna ambassaden enligt Wikileaks: 

”En högt uppsatt källa inom den ecuadorianska staten har sagt till Wikileaks att Julian Assange kommer kastas ut inom 'dagar eller timmar'”, skriver de på Twitter. 

Detta är något som Ecuadors utrikesministerium i ett uttalande avfärdar som rykten, enligt flera medier. 

Ecuadors utrikesminister José Valencia kallar uppgifterna för ”grundlösa” och skriver på Twitter att Ecuadors regering ”inte kommenterar aktuella grundlösa rykten”. 

Han skriver också att rykten om att Julian Assange kommer att lämna Ecuadors ambassad har funnits sedan månader tillbaka. 

Journalister och polis befinner sig utanför Ecuadors ambassad efter uppgifter från Wikileaks om att Assange kan berövas sin asyl.
Foto: Nina E. Rangoy
Polis med tung beväpning står tillsammans med ett pressuppbåd och en kampanjbuss utanför ecuadorianska ambassaden.
Foto: Nina E. Rangoy
Polis och journalister utanför Ecuadors ambassad i London.
Foto: Nina E. Rangoy
Tungt beväpnad polis utanför Ecuadors Ambassad i London.
Foto: Nina E. Rangoy
En kampanjbuss utanför Ecuadors ambassad i London.
Foto: Nina E. Rangoy

Under förmiddagen har kraftigt beväpnad polis setts utanför ambassaden tillsammans med journalister och demonstranter.  

Enligt Daily Mail har polisen hyrt en lägenhet mitt emot ambassaden för att kunna ha konstant bevakning av porten. 


Anklagad för våldtäkt i Sverige

Sverige har varit centralt i turerna kring Assange. Här misstänktes han för våldtäkt och sexuellt ofredande, misstankar som har sin bakgrund i en händelse 2010. 

Julian Assange reste då till Storbritannien och när det stod klart att landet skulle överlämna honom till Sverige på grund av de svenska brottsmisstankarna sökte han – och beviljades – asyl i Ecuador. 

Storbritannien har efterlyst Assange för att ha avvikit och brutit mot villkoren för sin borgen, genom att fly och uppehålla sig på den ecuadorianska ambassaden. 

I maj 2017 lades de svenska utredningarna ner, men Storbritannien vill fortfarande gripa Assange – och själv är han rädd för att utlämnas till USA, där han är misstänkt för att ha spridit stulna dokument från den amerikanska militären. 

Folkrättsexperten: Blir inte utlämnad till USA 

Så vad händer med Julian Assange om han kastas ut från Ecuadors ambassad? 

Enligt Ove Bring, folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt, kommer han inte att utlämnas till Sverige, då utredningen mot honom här är nedlagd. Däremot kommer han att gripas av den brittiska polisen, säger Ove Bring. 

– Han har gjort sig skyldig till brott mot Storbritanniens lagar och förordningar. Han var bunden av ett borgensåtagande och var fri att röra sig under förutsättningen att han inställde sig. Han bröt mot detta och kommer att drabbas av den engelska rättvisan i någon mening. Han kommer inte att kunna ta sig till flygplatsen utan vidare. 

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.
Foto: PRIVAT

Men Storbritannien kommer inte utlämna Assange till USA, tror Ove Bring. 

– Han har hela tiden trott fel, den gode Julian Assange. Han trodde tidigare att om han kom till Sverige så skulle Sverige utlämna honom till USA, men om man känner till den svenska lagstiftningen inser man att det aldrig skulle hända. Jag tror inte att det kommer att hända i Storbritannien heller, säger han och fortsätter: 

– Om man definierar ett brott som politisk brottslighet så lämnar man i regel inte ut brottslingar. 

Silbersky: Han hade tjänat på att stanna i Sverige

Leif Silbersky var inledningsvis Assanges advokat när han misstänktes för våldtäkt i Sverige. Och Silbersky menar att Wikileaksgrundarens oro för att utlämnas till USA är välgrundad.

– Blir han utlämnad till USA kan det starta väldigt obehagliga processer mot honom, säger han.

När förundersökningen mot Assange pågick uppgav den svenska åklagarmyndigheten att Sverige inte kunde lämna några garantier för att Assange inte skulle utlämnas till USA. Han skulle dock aldrig utlämnas utan Storbritanniens medgivande och hade alltså inte hamnat i ett sämre läge i Sverige än på brittiskt territorium.

Leif Silbersky anser att Julian Assange inte borde ha lämnat Sverige.

– Han hade tjänat på att stanna kvar i Sverige och låta rättvisan ha sin gång. Jag tror även att han hade haft stora möjligheter att bli frikänd, säger han.

Han tror inte att svenska åklagare kommer att återuppta förundersökningen mot Assange och begära honom utlämnad.

– Det har gått så lång tid, och vi vet ju att muntlig bevisning är en färskvara. 

Massi Fritz: ”Kommer kämpa”

Kvinnan som anmälde Assange för våldtäkt företräddes av Elisabeth Massi Fritz som skriver i en kommentar till Expressen att hon hoppas att Wikileaksgrundaren kommer att lämna ambassaden. 

”Min klient och jag hoppas att Ecuador nu, om än alldeles för sent, ska göra det enda rätta och avlägsna Assange från ambassaden. Ecuador har under snart sju års tid hindrat rättvisans gång och berövat min klient möjligheten att få upprättelse och avslut. Våldtäkten Assange var misstänkt för att ha begått preskriberas i augusti 2020 och fram till dess kommer vi fortsätta kämpa för att han ska utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt”. 

”Hon är fortfarande starkt påverkad av händelsen som hon utsatts för”. 

Kräver svenska staten på pengar 

Enligt Svenska Dagbladet kräver Julian Assange nu den svenska staten på drygt nio miljoner kronor, för juridiska kostnader i samband med utredningen om sexualbrott. 

Tidningen skriver att Assange sedan förundersökningen lades ner har försökt att få ersättning av Sverige för de advokater och den expertis han anlitade under åren som brottsmisstänkt. 

Sammanlagt rör det sig om totalt 9 250 000 kronor. Assange har fått nej på sina anspråk från både tingsrätten och hovrätten, och ärendet har nyligen överklagats till Högsta domstolen.  

SvD skriver att huvudskälet till att Assanges anspråk har nekats av tingsrätten och hovrätten är att han 2011 sparkade sin offentlige försvarare, och i stället anlita privata försvarare. 

Fruktar utlämning till USA

Fallet har varit kontroversiellt och åsikterna har varit splittrade. 

Svenske journalisten Johannes Wahlström är Wikileaks representant i Sverige och hade under tiden för anklagelserna mot Assange kontakt med honom. 

När Expressen når honom säger att han inte vill kommentera händelserna i Expressen ”i och med hur det ser ut på tidningen i dagsläget”.

– Det är väldigt sorgligt, säger han och fortsätter:

– Jag hade hemskt gärna gjort det (lämnat en kommentar, reds. anm.), det är ett viktigt ämne och jag tycker man ska lyfta upp det. 

Uppgifter om garantier mot utlämnande

Journalisten och Julian Assanges vän Vaughan Smith säger till de samlade reportrarna utanför Ecuadors ambassad på fredagskvällen att Julian Assange är stressad och att han är förberedd på att bli utkastad från ambassaden inom kort. 

– Han är oroad för att han kommer att bli utlämnad till Amerika och ha ett liv i fängelse framför sig, säger Vaughan Smith. 

Journalisten och Julian Assanges vän Vaughan Smith.
Foto: Daniel Ingmo

I november i fjol avslöjade amerikanska åklagare av misstag att man förbereder ett åtal mot Assange. Exakt vad åtalet gällde förblev dock oklart.

I december sade Ecuadors president Lenín Moreno att han fått skriftliga garantier från Storbritanniens regering om att inte utlämna Assange till något land där Assange riskerar dödsstraff. 

Det brittiska utrikesdepartementet förnekade inte uppgifterna, rapporterade The Guardian, men det var oklart om landets försäkran innebär att Assange inte alls kan utlämnas till USA eller om han kan utlämnas på villkor att han inte döms till döden.

https://twitter.com/wikileaks/status/1113919962995884033

Wikileaks påstår även att Ecuador har kommit överens med brittiska myndigheter om att Assange ska gripas. 

I ytterligare ett Twitter-inlägg skriver Wikileaks att man har en andra källa som bekräftar informationen. 

Senare på fredagen skriver Wikileaks att de har tagit del av den presstrategi som finns, om Ecuador kastar ut Julian Assange. 

Enligt visselblåsarsajten så visar det dokument de tagit del av att Storbritannien har huvudansvar för den mediala hanteringen. 

Ecuador kommer att påtala att Assange vid flera tillfällen har brutit mot ambassadens regler. 

Storbritannien kommer att säga att Assange inte kommer dömas till döden i USA, vilket sedan kommer anges som anledning till att han kastas ut från ambassaden. 

https://twitter.com/wikileaks/status/1114165391893389313

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.