Julian Assange. Foto: Oli Scarff
Julian Assange. Foto: Oli Scarff

Wikileaks hot om Assange utlämnas

Publicerad

LONDON. Hemliga regeringsdokument ska offentliggöras, ambassader och konsulat blockeras av demonstranter och svenska företag utsättas för en internationell bojkottnings­kampanj.

Så planerar Wikileaks - enligt organisationens egna interna dokument - att slå tillbaka mot Sverige om Julian Assange utlämnas till USA.

- Det här kommer att skada Sverige mycket mer än debatten om Muhammed-teckningarna, uppger en källa med insyn i Wikileaks planering.

De interna Wikileaksdokumenten beskriver planer på ett omfattande opinionsbildningsarbete för att förhindra en utlämning av Assange till USA.

Av den sammanfattning av promemorian som Expressens källor inom Wikileaks ger tidningen framgår:

"Att svenska myndigheter inte tar saken på allvar utan underlättar för den amerikanska regeringen gör att Sverige hamnar på listan över de länder som inte stöder öppenhet, individens rätt och mänskliga rättigheter. De försätter Sverige och landets rykte i stor fara och den svenska regeringen kommer att tvingas svara inför en global opinion som håller dem ansvariga för att människor runt om i världen hindras ta del av information som de har rätt till"

- Utlämnas han fruktar vi för hans liv, det ska Sverige betala ett högt pris för, hävdar en personer med insyn i Wikileaks.

Wikileaks kritiker beskriver i dag organisationen som svårt skadeskjuten, dels på grund av de svenska anklagelserna mot Julian Assange om misstänkta sexbrott, men framför allt på grund av att Wikileaks finansiering strypts efter bojkott från amerikanska finansiella institut.

Assanges propagandasajt

Men flera av de åtgärder som listades i den Wikileaks-PM som Expressen fick se i december har sedan dess offentliggjorts eller redan blivit verklighet. Bland annat Assanges TV-intervjuer med internationella, USA-kritiska makthavare - och så sent som för några dagar sedan lanserades den propagandasajt som Assanges svenska PR-konsult Harald Ullman ligger bakom.

Av PM:n framgår också att Wikileaks planerar att starta ett stort forum bestående av journalister, jurister och människorättsgrupper och inleda en "upplysningskampanj".

- Jag har inga kommentarer till uppgifter som ni fått från källor. Men det är väl ganska självklart att personer som stöder Julian Assange kommer att vidta åtgärder, sa i går kväll Wikileaks talesman, Kristinn Hrafnsson, till Expressen.

Aktioner mot ambassader

Enligt den sammanfattning av den interna promemorian som Expressen tagit del av konstaterar Wikileaks ledning:

"Juridiskt görs ett utomordentligt stort arbete av vänner i Sverige för att bevisa att anklagelserna om sexuella övergrepp och våldtäkt är fabricerade och har dolda politiska motiv, samt att det finns svenska grupper som är direkt involverade i saken".

- Det handlar om polisen, personer inom media och politiker, uppger en person inom Wikileaks.

En rad aktioner som Wikileaks listar i det interna dokumentet är riktade mer direkt mot Sverige och svenska intressen:

Släppa hemligstämplade dokument om den svenska regeringen.

Omfattande global kampanj för bojkott av svenska produkter.

Aktioner mot svenska ambassader och konsulat.

- En del av åtgärderna går ut på att bilda mänskliga murar kring svenska ambassader och konsulat och försöka hindra svenska politiker och regeringstjänstemän från att kunna röra sig fritt, uppger Expressens sagesmän inom Wikileaks.

"Djävulska åtgärder"

Av den sammanfattning av promemorian som Expressens källor inom Wikileaks ger tidningen framgår:

"De grupper som är involverade i diskussionerna om vilka åtgärder som bör vidtas mot svenska myndigheter är inställda på att få den svenska regeringen och svenska beskickningar världen över att isoleras och att utsättas för så stora problem att makthavarna tvingas känna ett direkt ansvar för det som Assange utsätts för. Man har i detalj diskuterat de steg man ska ta för att omringa svenska ambassader i de flesta av världens huvudstäder och för att hindra svenska diplomater från att utföra sitt arbete."

I promemorian säger Wikileaks att påtryckningarna ska vridas upp "så långt det går" och att man inte är främmande för att vidta "djävulska åtgärder för att få den svenska regeringen att förstå att den är en partner i en kriminell handling".

Statministern Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera uppgifterna:

- Jag säger inte någonting om detta, av det skälet att det används hela tiden i rättsprocessen och det vill jag inte vara en del av, säger han till Expressens Karl-Johan Karlsson.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag