Julian Assange.
Julian Assange.

Wikileaks har läckt nya hemliga dokument

Publicerad
Uppdaterad
USA kallar det för den största läckan av militära hemligheter i historien.
På fredagskvällen släppte Wikileaks 400 000 hemliga dokument om Irakkriget.
I dokumenten avslöjas bland annat detaljer om hur USA ska ha blundat för tortyr, om de 15 000 helt okända dödsoffren och att antalet civila som dödats är många fler än vad USA tidigare uppgivit.
I måndags började Wikileaks med spridningen på Twitter om att de var på väg att släppa nya hemliga dokument.
Men på fredagen kallade de till presskonferens på lördagen för att offentliggöra de runt 400 000 hemligstämplade dokument från Irakkrigets början 2003.
Uttalandet fick olika nätforum och Twitter-konton att svämma över av intensiva rykten.
Och redan samma kväll började dokumenten att läcka ut.
Vid klockan 21.30 svensk tid lovade Wikileaks själv publiceringar under kvällen. Wikileaks skrev på Twitter:
"See TBIJ, IBC, Guardian, Spiegel, NYT, Le Monde, Al Jazeera, Chan4, SVT, CNN, BBC and more in the next few hours. We maximise impact."
Nyhetskanalen al-Jazira rapporterade delar av dokumenten först av alla.

"Antalet civila offer betydligt högre"

Enligt al-Jazira handlar det bland annat om hemliga uppgifter som visar att antalet civila offer är betydligt högre än det USA har uppgivit.
Amerikanerna hävdar 107 000 civila offer, men i själva verket rör det sig om 150 000, enligt dokumenten, och av dem har 15 000 okänd identitet.

Innehåller koder

I dokumenten finns också uppgifter som framgår hur Iraks premiärminister, Nuri Maliki, styr över egna mordpatruller, något som USA har känt till.
Där finns också information om krigets blodigaste månad, december 2006. Då dödades 5183 människor, av dessa var 4000 civila.
Dokumenten berättar även att 185 000 sunnimuslimer satts i fängelse och att det där pågick tortyrmetoder.
Amerikansk militär ska ha fått en video som visar hur en fånge blir avrättad, men att de blundat för uppgifterna. Enligt dokumenten hade de som "policy att ignorera" sådant, eller så skickade de uppgifterna vidare till irakiska myndigheter, skriver BBC.
Dokumenten innehåller koder för känsliga uppgifter, koder som al-Jazira hävdar sig ha knäckt.
Nyhetskanalen kommer att släppa delar av dokumenten – som totalt innehåller 38 miljoner ord – under kommande huvudsändningar några kvällar framöver. Sändningarna går under benämningen: Nu avslöjas sanningen.

SVT fick dokumenten

SVT var ensam bland nyhetsmedier i Norden att få tillgång till dokumenten i förväg. SVT rapporterar bland annat om våld, tortyr och andra övergrepp mot fångar och civila av alla parter i konflikten. SVT skriver att de amerikanska soldaterna rapporterade på kortfattad militärprosa om hur barn torterats och dödats på vidrigaste sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag