Wikileaks har läckor från makten

Publicerad
Uppdaterad
Snart släpper Wikileaks de resterande 15 000 läckta dokumenten från kriget i Afghanistan - trots Pentagons krav på tillbakadragande.
För att stärka källskyddet ska organisationen söka svenskt utgivningsbevis.
Wikileaks grundare Julian Assange är inbjuden till Sverige av den kristna socialdemokratiska broderskapsrörelsen. Men en annan anledning till resan är att reda ut frågan om meddelarfriheten, grundlagen som bland annat förbjuder myndigheter att efterforska en källas identitet.
Wikileaks sajt och trafik dirigeras via Sverige bland annat för att omfattas av det grundlagsstiftade och generösa källskyddet. Men för att göra det måste Wikileaks också ha ett särskilt utgivningsbevis – vilket saknas.

Användbart tillskott

Därför kommer de att ansöka om ett eget sådant bevis, troligtvis under den kommande veckan, berättade Julian Assange i samband med sitt föredrag på LO-borgen i Stockholm på lördagen.
- Vi har inte känt att vi behövt det skyddet eftersom vi har en tjänst som distribueras över hela jorden, men det skulle innebära ett användbart tillskott för oss, sade Assange.
Julian Assange och Wikileaks söker svenskt utgivarbevis. - Vi har inte känt att vi behövt det skyddet eftersom vi har en tjänst som distribueras över hela jorden, men det skulle innebära ett användbart tillskott för oss. Foto: Bertil Ericson/ScanpixMen källskyddet har inte varit avgörande för verksamheten:
- Vi handskas med organisationer som inte följer lagen. Vi handskas med underrättelsetjänster, säger han.
Därför bygger Wikileaks arbete på premissen att inte spara några loggar och att kryptera data.

Släpper dokument

Nyligen krävde Pentagon att Wikileaks skulle dra tillbaka de läckta dokumenten från kriget i Afghanistan. Men det har Assange inga planer på. I stället släpper man "förhoppningsvis inom de kommande två veckorna" ytterligare 15 000 dokument. Dokument som behöver granskas närmare.
- Vi har ett ansvar för att få ut informationen till världen och till det afghanska folket, säger han.
Och eftersom Sverige spelar en så viktig roll för Wikileaks, är han övertygad om att landet är indraget i USA:s försök att täppa till läckorna.
Julian Assange känner till utrikesminister Carl Bildts (M) uttalande att det inte pågår samtal mellan representanter för USA och Sverige. Däremot är informella samtal "standard procedure", enligt honom.

Läckor i statsmakten

- Jag utgår från att informella kontakter har etableras i Sverige men vi väntar fortfarande på bevis för det, säger Assange till TT.
Men Wikileaks arbetar aktivt med att samla sådan information via kontakter inom den svenska statsmakten.
- Vi har folk i Sverige som arbetar för det.
Det finns en industri i Sverige för en ny typ av flyktingar, vilket är journalister och publicister som söker pressfrihet, påpekar Assange.
Han konstaterar också att Sverige spelar en viktig roll för Wikileaks arbete. På frågan om de kan tänka sig närmare samarbeten i landet svarade han:
- Jag vet inte hur mycket närmare det kan bli.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag