Wikileaks: Carl Bildt
är USA-informatör

Publicerad

***OBS Ur Expressen.se:s arkiv***

LONDON. Wikileaks planerar en massiv smutskastningskampanj mot Sverige för att förhindra att den svenska regeringen går med på att utlämna organisationens front­figur Julian Assange till USA.

I ett internt Wikileaks-dokument som Expressen tagit del av hotar Wikileaks att offentliggöra en hittills okänd amerikansk diplomatrapport där utrikesminister Carl Bildt pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet.

- Han kommer att tvingas avgå. Det kan innebära slutet på hans politiska karriär, hävdar en person med insyn i Wikileaks material och planering.

Carl Bildt, som i går var i London, ville då inte svara på Wikileaks anklagelse.

- Vi avvaktar med kommentarer. Vi vill se vad det är för dokument det handlar om innan vi kommenterar, sa i natt UD:s presschef Anders Jörle till Expressens Niklas Svensson.

På onsdagsmorgonen bloggade och twittrade utrikesministern om saken:

"Jaha. Nu väntar vi bara på att man också kommer att från att publicerar denna enligt deras mening ytterligt graverande rapport. Ty när det sker kommer denna del av den planerade “smutskastningskampanjen” snabbt att falla sönder och samman", skriver utrikesministern.

Expressen har tillgång till innehållet i en intern Wikileaks-promemoria.

I den listar organisationens ledning i detalj vilka åtgärder som ska vidtas om Julian Assange lämnas ut från Storbritannien till Sverige för att förhöras om de sexbrottsmisstankar som Expressen tidigare avslöjat.

Flera åtgärder

Det handlar om en rad motåtgärder riktade mot svenska intressen som Wikileaks anser ingå i en konspiration riktad mot Wikileaks och Assange.

Wikileaks uppger sig ha tillgång till hittills okänd och ännu opublicerad amerikansk diplomatpost där det ska beskrivas hur Carl Bildt sedan 1973 fungerat som "informatör" åt USA.

- Det finns hemliga dokument som avslöjar att Bildt samarbetat med den amerikanska administrationen på ett sätt som strider mot svenska lagar, hävdar en person med insyn i Wikileaks material och planering.

- Dokumentet ska användas mot den svenska regeringen och Carl Bildt om Julian Assange utsätts för fara eller riskerar att utlämnas till USA.

Assanges rådgivare är, enligt Expressens uppgiftslämnare, övertygade om att den svenska regeringen redan gjort upp med amerikanska myndigheter om att lämna ut Assange till USA.

"Det är bara en fälla"

En person med insyn i Wikileaks säger till Expressen:

- Med all sannolikhet kommer Julian Assange att frias från sexbrottsmisstankarna, det är bara en fälla. Vad Assange fruktar är att han antingen med tvång kallas som vittne till rättegången mot den gripne soldaten och misstänkta Wikileaks-källan Bradley Manning, eller att han grips och överlämnas till amerikansk domstol för att ställas inför rätta för spionage mot USA.

Rådgivare till Bush pekas ut

Personen som pekas ut som Bildts ursprungliga kontaktperson är Karl Rove, amerikansk politisk konsult, för detta chefsrådgivare och vice stabschef hos USA:s förre president George W Bush.

I en lång intervju i senaste numret av den amerikanska tidskriften Rolling Stone återger Julian Assange precis de uppgifter som fanns i den interna Wikileaks-PM som Expressen fick se redan för två månader sedan.

Julian Assange vill inte intervjuas. Men Wikileaks talesman, Kristinn Hrafnsson, sa i går kväll till Expressen om det påstådda dokumentet om Carl Bildt.

- Det kommer att avslöjas snart. Men jag kan inte diskutera det just nu.

"Visar nära relation"

Han vill inte säga någonting om dokumentens ursprung:

- Jag kan bara bekräfta att vi har dokument som visar den nära relationen mellan Carl Bildt och insiders i Washington. Jag är säker på att uppgifterna snart kommer att göras tillgängliga för allmänheten, sa Hrafnsson.

"Träffas regelbundet"

Carl Bildt själv har aldrig gjort någon hemlighet av att han känner Karl Rove, de brukar "träffas regelbundet" och Bildt har beskrivit Rove som en av "mina äldsta vänner". Men Wikileaks interna PM går längre:

- Dokumenten listar tydligt vilken typ av "tjänster" Carl Bildt gjort USA, säger Expressens källa med insyn i Wikileaks planering.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag