Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wikileaks: Carl Bildt
är USA-informatör

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

***OBS Ur Expressen.se:s arkiv***

LONDON. Wikileaks planerar en massiv smutskastningskampanj mot Sverige för att förhindra att den svenska regeringen går med på att utlämna organisationens front­figur Julian Assange till USA.

I ett internt Wikileaks-dokument som Expressen tagit del av hotar Wikileaks att offentliggöra en hittills okänd amerikansk diplomatrapport där utrikesminister Carl Bildt pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet.

- Han kommer att tvingas avgå. Det kan innebära slutet på hans politiska karriär, hävdar en person med insyn i Wikileaks material och planering.

Carl Bildt, som i går var i London, ville då inte svara på Wikileaks anklagelse.

- Vi avvaktar med kommentarer. Vi vill se vad det är för dokument det handlar om innan vi kommenterar, sa i natt UD:s presschef Anders Jörle till Expressens Niklas Svensson.

På onsdagsmorgonen bloggade och twittrade utrikesministern om saken:

"Jaha. Nu väntar vi bara på att man också kommer att från att publicerar denna enligt deras mening ytterligt graverande rapport. Ty när det sker kommer denna del av den planerade “smutskastningskampanjen” snabbt att falla sönder och samman", skriver utrikesministern.

Expressen har tillgång till innehållet i en intern Wikileaks-promemoria.

I den listar organisationens ledning i detalj vilka åtgärder som ska vidtas om Julian Assange lämnas ut från Storbritannien till Sverige för att förhöras om de sexbrottsmisstankar som Expressen tidigare avslöjat.

Flera åtgärder

Det handlar om en rad motåtgärder riktade mot svenska intressen som Wikileaks anser ingå i en konspiration riktad mot Wikileaks och Assange.

Wikileaks uppger sig ha tillgång till hittills okänd och ännu opublicerad amerikansk diplomatpost där det ska beskrivas hur Carl Bildt sedan 1973 fungerat som "informatör" åt USA.

- Det finns hemliga dokument som avslöjar att Bildt samarbetat med den amerikanska administrationen på ett sätt som strider mot svenska lagar, hävdar en person med insyn i Wikileaks material och planering.

- Dokumentet ska användas mot den svenska regeringen och Carl Bildt om Julian Assange utsätts för fara eller riskerar att utlämnas till USA.

Assanges rådgivare är, enligt Expressens uppgiftslämnare, övertygade om att den svenska regeringen redan gjort upp med amerikanska myndigheter om att lämna ut Assange till USA.

"Det är bara en fälla"

En person med insyn i Wikileaks säger till Expressen:

- Med all sannolikhet kommer Julian Assange att frias från sexbrottsmisstankarna, det är bara en fälla. Vad Assange fruktar är att han antingen med tvång kallas som vittne till rättegången mot den gripne soldaten och misstänkta Wikileaks-källan Bradley Manning, eller att han grips och överlämnas till amerikansk domstol för att ställas inför rätta för spionage mot USA.

Rådgivare till Bush pekas ut

Personen som pekas ut som Bildts ursprungliga kontaktperson är Karl Rove, amerikansk politisk konsult, för detta chefsrådgivare och vice stabschef hos USA:s förre president George W Bush.

I en lång intervju i senaste numret av den amerikanska tidskriften Rolling Stone återger Julian Assange precis de uppgifter som fanns i den interna Wikileaks-PM som Expressen fick se redan för två månader sedan.

Julian Assange vill inte intervjuas. Men Wikileaks talesman, Kristinn Hrafnsson, sa i går kväll till Expressen om det påstådda dokumentet om Carl Bildt.

- Det kommer att avslöjas snart. Men jag kan inte diskutera det just nu.

"Visar nära relation"

Han vill inte säga någonting om dokumentens ursprung:

- Jag kan bara bekräfta att vi har dokument som visar den nära relationen mellan Carl Bildt och insiders i Washington. Jag är säker på att uppgifterna snart kommer att göras tillgängliga för allmänheten, sa Hrafnsson.

"Träffas regelbundet"

Carl Bildt själv har aldrig gjort någon hemlighet av att han känner Karl Rove, de brukar "träffas regelbundet" och Bildt har beskrivit Rove som en av "mina äldsta vänner". Men Wikileaks interna PM går längre:

- Dokumenten listar tydligt vilken typ av "tjänster" Carl Bildt gjort USA, säger Expressens källa med insyn i Wikileaks planering.

FAKTA

Expressens scoop om Assange och Wikileaks

SCOOP 1. Expressen avslöjar att Wikileaks grundare och frontfigur Julian Assange anhållits i sin frånvaro av svensk åklagare, misstänkt för sexbrott mot två svenska kvinnor. Avslöjandet blev snabbt en världsnyhet och startskottet till en internationell juridisk följetong där Julian Assange motsätter sig utlämning till Sverige från Storbritannien.

SCOOP 2. Expressen avslöjar att misstänkt vänskapskorruption och jäv kan ha påverkat polisens hantering av sexbrottsmisstankarna mot Julian Assange. En av de poliser som tog emot sexbrottsanmälningarna var i själva verket nära vän med en av de anmälande kvinnorna.

SCOOP 3. Expressen avslöjar hela innehållet i den amerikanska krigsmaktens akt om den svenske Guantanamofången Mehdi Ghezali. Wikileaks hade tillgång till hela materialet och styrde vilka medieföretag världen över som skulle få publicera utdrag ur det. Expressen fick tillgång till akten om Mehdi Ghezali från en oberoende källa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.