Urban Ahlin. Foto: Stefan Forsell
Urban Ahlin. Foto: Stefan Forsell

Wikileaks avslöjar: Så ville Ahlin sälja in kriget till svenskarna

Publicerad
Uppdaterad
Urban Ahlin ville ha hjälp av amerikanerna att sälja in kriget i Afghanistan till svenska folket
I en hemligstämplad rapport från den amerikanske ambassadören bad Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman om att USA skulle skicka en afghansk politiker till Sverige för att "redogöra för mänskliga historier".
Urban Ahlin förnekar uppgifterna.
Tidningen Aftonbladet har tagit del av de amerikanska diplomatdokument som läckts till Wikileaks som rör Sverige.
Två av dokumenten handlar om socialdemokraterna Mona Sahlins och Urban Ahlins möten med den amerikanske ambassadören i Sverige.
Mona Sahlin kom, enligt den rapport som ambassadören Matthew Barzun senare skickade hem till USA, på en ”artighetsvisit” till ambassaden den 9 november.
Enligt rapporten var Mona Sahlin mycket positiv till de internationella insatserna i Afghanistan.

Nya beslut

”Ambassadören tackade Sahlin för Sveriges fortsatta insats i Afghanistan. Hon svarade att fortsatt internationell inblandning är ”så väldigt viktig” eftersom det inte är ett amerikanskt fälttåg som kritikerna gör gällande”, står det i den läckta rapporten uppger Aftonbladet.
Några månader senare var det andra toner från Socialdemokraterna. Då presenterade det rödgröna samarbetet uppgörelsen om att de skulle verka för att alla utländska amerikanska baser ska stängas.
Urban Ahlins möte med de amerikanska ambassadören skedde i januari 2008.
Enligt den rapport hem till Washington som ambassadören skrev vädjade då socialdemokraternas utrikespolitiska talesman om hjälp för att kunna förklara varför de stödjer insatsen i Afghanistan.

Vädjan gav resultat

Urban Ahlin vädjade om att amerikanerna skulle skicka en afghansk regeringsmedlem.
”Som kan komma till Sverige och redogöra för mänskliga historier om hur Sveriges och Natos ansträngningar gör att flickor kan gå till skolan, ser till att landet inte tas över av knarkbaroner och att talibanerna inte förtrycket folket”, står det i rapporten enligt Aftonbladet.
En dryg månad senare framträdde den afghanske utrikesministern Rangin Dadfar Spanta i riksdagen.

Ahlin förnekar

Urban Ahlin förnekar det som ambassadören skriver att han ville att amerikanerna skulle hjälpa till med att en afghansk politiker kom till Sverige.
– Vi sossar kan få hit afghanska politiker själva, säger Urban Ahlin.
Han säger sig inte ha något att göra med att Afghanistans utrikesminister senare kom till Sverige.
– En sådan sak kan inte en oppositionspolitiker påverka, säger Urban Ahlin.
Urban Ahlin tror att ambassadören friserade uppgifterna om deras möte i rapporten hem för att utöva påtryckning mot Washington.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag