Foto: Reuters
 Foto: Reuters

Wikileaks avslöjar ny känslig lista

Publicerad
Uppdaterad
Nu släpper Wikileaks en hemlig lista på viktiga infrastrukturanläggningar i världen.
Skulle de attackeras av terrorister kan det enligt TT innebära ett hårt slag för USA:s säkerhet.
- Listan visar vilka typer av företag USA sätter särskilda säkerhetsbehov för, säger Magnus Normark, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Wikileaks släpper en hemlig lista på viktiga infrastrukturanläggningar runt om i världen, som om de skulle förloras eller attackeras av terrorister innebär ett hårt slag mot USA:s säkerhet.

Lista på infrastruktur

I depeschen från februari 2009 ber utrikesdepartementet beskickningarna utomlands att lista infrastruktur och naturresurser runt om i världen "vars förlust skulle innebära ett hårt slag för människors hälsa, säkerhet och/eller inrikes säkerhet i USA".
- Jag har svårt att svara på hur allvarligt det är eftersom jag inte har sett listan. Men av vad jag har förstått har de listat anläggningar av produktion som USA är beroende av. Dock ska det inte finnas några specifika företagsuppgifter, adresser och sådant. Den är ganska generellt beskriven och inte specifik, säger analytikern Magnus Normark vid FOI.

Ingen jättekatastrof

Listan innehåller uppgifter om undervattenskablar, viktig kommunikation, hamnar, mineraltillgångar och företag av strategisk vikt från länder från A-Ö.
Normark tror att Wikileaks medvetet har försökt hålla informationen på en sådan nivå att det inte innebär någon jättekatastrof om den läcker ut.
- Men det är klart, listan visar ändå på vilka typer av företag som USA sätter särskilda säkerhetsbehov för och vad som är viktigt för dem, säger han.

Känsliga objekt

Listan är sammanställd av USA:s utrikesdepartement, med hjälp av ambassader världen över. Diplomaterna uppmanas att inte diskutera saken med regeringarna i de berörda länderna, skriver TT.
Listan avslöjar att USA:s definition av nationell säkerhet är bred. På listan finns enligt TT objekt som en stor knutpunkt för ryska gasledningar och den tyska kemijätten BASF:s anläggning i Ludwigshafen, men även mindre uppenbart känsliga objekt som en koboltgruva i Kongo-Kinshasa, en tillverkare av motgift mot ormbett i Australien och den danska insulintillverkaren Novo Nordisk,.

Brittiska regeringen fördömer publicerandet

De hundratals beskrivningarna på listan är stundvis vaga och ibland felaktiga, men Wikileaks får ändå kritik för att publiceringen kan utnyttjas av terrorgrupper som vill angripa USA.
- Detta är den typ av information som terrorister vill ta del av, säger den tidigare brittiske utrikesministern Malcolm Rifkind enligt BBC.
Och den nuvarande brittiska regeringen är inne på samma linje.
- Vi fördömer entydigt det otillåtna släppandet av hemligstämplad information. Läckorna och publicerandet skadar den nationella säkerheten i USA, Storbritannien och andra ställen. Det är livsviktigt att regeringar kan agera på basen av konfidentiell information, sade en talesman för David Camerons regering enligt AFP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag