Foto: Bertil Ericson / Scanpix
 Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Wikileaks: Assange ska överlämna sig

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assange ska vara kvar i Sverige.
Och han är på väg att överlämna sig till polisen efter våldtäktsanklagelserna.
- Han sa att anklagelserna är falska och att han ska överlämna sig till polisen, säger journalisten Kristinn Hrafnsson, som arbetar med Julian Assange, till Expressen.se
Wikileaks grundare Julian Assange anhölls i går i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Polisen har velat komma i kontakt med Assange för att konfrontera honom med uppgifterna.
Journalisten Kristinn Hrafnsson, som arbetar med Julian Assange, talade med honom i morse. Enligt honom befinner sig Julian fortfarande i Sverige.
– Ja, det är det intrycket jag fick när jag pratade med honom i morse, säger han till Expressen.se.
Julian Assange sa även att anklagelserna var falska och att han ska överlämna sig till polisen.
Han ska göra det idag?
– Ja det var det intryck jag fick när jag talade med honom.
Vad tror han att anklagelserna grundar sig på?
– Jag vill inte gå in på det i övrigt. Han är förvånad över vad polisen påstår. Han visste inte ens att polisen försökte få kontakt med honom. Han har mycket folk omkring sig så de borde lätt ha fått tag på honom om de nu vill prata med honom.

"Bra om han överlämnar sig"

Åklagarmyndighetens informationsdirektör, Karin Rosander, känner inte till uppgifterna.
– Men det är naturligtvis bra att han överlämnar sig till polisen så att utredningen kan gå framåt, säger hon till Expressen.se.
Julian Assange har den senaste tiden varit i Sverige för att föreläsa och har bland annat träffat Piratpartiets partiledare, Rickard Falkvinge.
Enligt uppgift till Expressen uppkom brottsmisstankar efter att två kvinnor mellan 20 och 30 år uppsökt polisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag