Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikileaks anmäler inför Obama-besök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange.
Foto: AP

Organisationen Wikileaks tänker polisanmäla en händelse från 2010 då tre bärbara datorer uppges ha beslagtagits från grundaren Julian Assange.

Anmälan lämnas in i anslutning till att ärkefienden USA:s president Barack Obama ska anlända till Sverige, uppger organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen, som gick ut med uppgifterna under måndagskvällen, var det i september 2010 som tre bärbara datorer försvann spårlöst från grundaren Julian Assanges ägo.

Wikileaks uppger att datorerna innehöll information om hur USA begått krigsbrott i Afghanistan i anslutning till den så kallade Garani-massakern 2009, där över 60 kvinnor och barn dog.

Polisanmäler inför Obamabesök

De tre bärbara datorerna ska antingen ha försvunnit på Arlanda eller på flygplatsen Tegel i Berlin, och misstankarna går ut på att någon av flygplatsmyndigheterna illegalt ska ha beslagtagit dem efter att organisationen publicerat en av sina stora läckor.

Nu tänker Wikileaks polisanmäla saken inför att Barack Obama kommer till Sverige, och anmälan ska vara en av fyra planerade anmälningar kring omständigheter som inte varit tidigare kända, skriver Wikileaks i pressmeddelandet.

Fortfarande på ambassaden

– Det är hög tid för alla att ta ställning och sätta stopp för Obamas krig mot journalistik - på hemmaplan och utomlands, säger Julian Assange i pressmeddelandet.

Sedan juni 2012 finns Julian Assange på Ecuadors ambassad i London där han åtnjuter politisk asyl. På så sätt har han hittills undgått att bli utlämnad till Sverige där han misstänks för sexualbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.