Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO:s varning: Gör inte om förra sommarens misstag

”Gör inte samma misstag som förra sommaren”.
Gör inte om förra sommarens misstag – ställ in utlandssemestern, uppmanar WHO.
Foto: SVEN LINDWALL
De olika virusvarianterna betraktas som ett hot framåt och organisationen understryker att resande inte är riskfritt.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Gör inte om förra sommarens misstag – ställ in utlandssemestern.

Virusmutationerna oroar världshälsoorganisationen WHO som nu varnar européer för att resa till andra länder.

Det skriver Svenska Dagbladet.

I sin nya sommarkampanj, som släpps i dag men som SvD på förhand har tagit del av, varnar WHO:s Europakontor för att inte ta för lätt på coronaviruset trots att spridningen nu går ner och vaccinationerna ökar.

Covid-viruset sprids fortfarande över den europeiska regionen och mycket smittsamma varianter håller på att bli dominerande virusstammar”, skriver WHO i dokumentet enligt SvD.

”Resande är inte riskfritt”

De olika virusvarianterna betraktas som ett hot framåt och organisationen understryker att resande inte är riskfritt. Budskapet är tydligt: Res inte utomlands och har du sådana planer – tänk om.

Ditt beslut påverkar om denna pandemi kan stoppas”, skriver WHO.

Förutom att rekommendera sina medborgare att skippa utlandssemestern bör Europas regeringar också vara förberedda på eventuella nya smittoutbrott från hemvändande turister, anser WHO. Det kan handla om testning vid inresa och smittspårning. Också höstens skolstart, när alla elever samlas igen, innebär en risk.

Smittspridningen minskar

WHO:s kampanj kommer samtidigt som smittan dyker på flera håll i Europa. Också i Sverige pekar kurvorna nedåt i stort sett i hela landet och antalet inlagda inom intensivvården har minskat.

Populära turistländer som Grekland och Kroatien är nu måna om att få tillbaka turisterna och få liv i ekonomin i branschen som drabbats hårt av coronakrisen.

Så sent som på torsdagen sa EU-parlamentet ja till det gröna passet, eller vaccinpasset, som kommer att kunna användas för resor inom unionen.

Planen är att de ska kunna användas i Sverige från 1 juli.

Avslöjar ”biverkningen” av vaccinet: ”Det är en myt”

Klipp sprids med människor som blivit magnetiska efter vaccinering – men det finns en enkel förklaring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.