WHO:s skarpa uppmaning: Använd munskydd i jul

Charlotte Petri Gornitzka, biträdande chef för FN:s barnfond Unicef, varnar för konsekvenserna på annat håll när alla resurser sätts in för att distribuera coronavaccin över hela världen.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: FABRICE COFFRINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
WHO rekommenderar alla i Europa att bära munskydd i jul för att stoppa smittspridningen.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar alla européer använda munskydd i jul.

Samtidigt varnar man för att en ny våg av smitta i Europa tidigt 2021.

”Det är en stor risk för ytterligare ökningar de kommande veckorna och månaderna 2021 och vi måste alla arbeta tillsammans för att förhindra det”, uppger WHO enligt AFP.

I uttalandet medger WHO att det kan vara obekvämt med munskydd när man umgås med familjen men att det ”bidrar väsentligt till att hålla alla säkra och friska”.

Redan i början av december skärpte WHO sina rekommendationer för användandet av munskydd – med uppmaning om att det bör användas på arbetsplatser, i skolor och affärer med dålig ventilation.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten valt att inte rekommendera användandet av munskydd då man anser att det inte finns tillräckligt med studier som visar att skydden är tillräckligt effektivt för en rekommendation.

– Det är ständig bedömning vi gör med regionerna för att se om det är värt en insats, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens.

Varnar för kommande smittoökning

Vid sidan av de nya munskyddsråden har WHO även gått ut med en varning om att Europa kan få se en ökad smittspridning tidigt under 2021.

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, har tidigare varnat för att en tredje våg skulle kunna drabba Sverige redan i februari.

– Om vi lyckas dämpa den nuvarande vågen ganska snabbt, och smittan går ner till jul, så finns det en risk att vi börjar slappna av och strunta i rekommendationerna kring februari. Då kan det utan tvekan bli en tredje våg. Sedan tenderar den andra vågen bli mindre än den första, och den tredje mindre än den andra, sa han till Expressen i slutet av november.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Tegnells två exempel – åtgärderna som finns kvar att ta till

Statsepidemiologen: ”Visst finns de mer att göra”.
Terapihundar hjälper vårdarbetare under corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.