Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

WHO:s krav: Behövs dubbelt så ren luft

Luftföroreningar kan förkorta livslängden med två år.
WHO kommer med nya riktlinjer för att lösa Europas luftproblem.
Foto: Erik Svensson / TT NYHETSBYR¿N
WHO kommer med nya riktlinjer för att lösa Europas luftproblem.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Henri P. Kluge.
Foto: Pacific Press / TT NYHETSBYRÅN

Luften är för dålig i Europa. Därför rekommenderar WHO i nya riktlinjer för luftföroreningar att gränsvärdena sänks till hälften av den tidigare miljökvalitetsnormen.

Halterna av luftföroreningar är fortsatt för höga i de flesta europeiska länder, slår Europeiska miljöbyrån (EEA) fast sedan man analyserat data från över 4 500 miljöstationer i 40 länder runt om i Europa.

På grund av luftföroreningar dör årligen sju miljoner människor i förtid världen över.

– Alla på planeten har en fundamental rätt att andas ren luft, säger Hans Henri P. Kluge, WHO:s regionchef för Europa, vid en presskonferens och uppmanar alla världens ledare att följa de nya riktlinjerna.

”Ordentlig inskärpning”

För att mäta halterna av föroreningar i luften används enheten ug/m3, mikrogram per kubikmeter. I WHO:s nya rekommendationer som presenteras i dag föreslår man ett årligt gränsvärde om 5 ug/m3. Det är alltså en en minskning med hälften mot tidigare 10 ug/m3, som riktlinjerna från 2005 föreslog.

– I grova drag är det här en ordentligt inskärpning, säger Petter Ljungman, docent vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, och är positiv till WHO:s besked:

– När vi gjort studier i Sverige har vi sett hälsoeffekter på nivåer som vi har i dag. Om vi kom ner till de föreslagna nivåerna skulle det innebära påtagliga hälsovinster.

Trafiken största utsläppskällan

Många av källorna till de gifter som förorenar luften är de samma som för klimatpåverkan. Den enskilt största utsläppskällan i dag kommer från trafiken. Men i länder där kolkraften är utbredd, till exempel Polen, är detta ett betydande bidrag.

På Hornsgatan i Stockholm, som varit en landets mest förorenade gator, uppmättes 2019 efter att dubbdäcksförbud införts ett årsmedelvärde om 6,5 ug/m3. Detta kan ställas mot EU:s miljökvalitetsnorm för luftkvalitet, där gränsvärdet är satt till 25 ug/m3.

– Den nuvarande miljökvalitetsnormen som styrs utifrån EU:s gränsvärden, och som vi har i Sverige i dag, är på tok för hög. Vi behöver jobba på bred front för det som rör trafik, industri och energiförsörjning, säger Petter Ljungman.


Förändringar i WHO:s riktlinjer för luftkvalitet

Utöver partikelkoncentration (ug/m3) mäts luftkvalitet också i partikelstorlek. Här skiljer man mellan små hälsovådliga partiklar (PM2.5 – mindre än 2,5 mikrometer) och större hälsovådliga partiklar (PM10 – mindre än 10 mikrometer).

Större partiklar (PM10) bildas framförallt via slitage, exempelvis från nedbrytning av vägbanan på grund av dubbdäck. Dessa utgör även den största massan av partiklar i luften. Mindre partiklar (PM2,5) kommer framförallt från olika förbrännings- och industriprocesser och kan också färdas långväga mellan länder.

När vi inandas partiklarna kan de gå ner i andningsorganen och orsaka negativa hälsoeffekter både på kort och lång sikt.


Källa: Naturvårdsverket


Frida om hur hon lindrar sin klimatoro

Frida Berry Eklund, talesperson för "Våra barns klimat", om varför det hjälper att engagera sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.