Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO:s dystra prognos: Covid-19 kommer stanna

Vaccinsamordnaren om nya mutationen: ”Allvarligt”
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: LI YE / XINHUA/POLARIS/IBL

Coronaviruset är här för att stanna.

WHO förutspår att viruset kommer utvecklas till en endemi och att nya pandemier är att vänta. 

– Det verkar som att SARS-CoV-2 öde är att bli en endemi, som fyra andra coronavirus, säger David Heymann, ordförande för WHO:s strategiska och tekniska rådgivningsgrupp för infektionssjukdomar.

Flera experter från WHO varnar nu att världen kommer behöva lära sig att leva med coronaviruset, skriver The Guardian.De menar att virusets öde är att utvecklas till en endemi. 

ENDEMIER OCH MÄNSKLIGA CORONAVIRUS

En endemi är en sjukdom som förekommer i ett begränsat område eller hos en begränsad grupp av människor.

De fyra coronavirus som är endemiska hos människan är HCoV-229E, HCov-NL63, HCoV-OC43, och HCov-HKU1.

De orsakar i de allra flesta fallen vanliga förkylningar, och står för 15-30 procent av alla förkylningar runtom i världen varje år.

– Lyckligtvis har vi verktyg för att rädda liv, och dessa i kombination med god folkhälsa gör att vi kommer kunna lära oss att leva med Covid-19, säger David Heymann på WHO. 

En annan expert på WHO, Mark Ryan, tror också att ett sannolikt scenario är att viruset utvecklas och blir en endemi. Och att det kommer förbli något av ett hot, men på en mycket lägre nivå.

Kan komma fler farliga pandemier

Men Mark Ryan varnar även för att kommande pandemier kan bli farligare än coronaviruset. 

– Denna pandemi har varit mycket allvarlig ... den har påverkat varje hörn på denna planet. Men det här är inte nödvändigtvis den stora, säger Mark Ryan, expert på WHO.

– Det här är en väckarklocka. Vi lär oss nu hur man gör saker bättre: vetenskap, logistik, utbildning och ledning, hur man kommunicerar bättre. Men planeten är ömtålig, säger han vidare.

Se mer: Symtomen kan avslöja om ditt barn är smittat av corona

KI-professorn: Det sticker ut • ”Enstaka får feber”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.