Det myggburna zikaviruset misstänks ligga bakom allvarliga födseldefekter hos barn. Foto: Felipe DanaDet myggburna zikaviruset misstänks ligga bakom allvarliga födseldefekter hos barn. Foto: Felipe Dana

Det myggburna zikaviruset misstänks ligga bakom allvarliga födseldefekter hos barn.

 Foto: Felipe Dana
"Jag anser nu att det senaste klustret av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter som rapporterats i Latinamerika, som följt ett liknande utbrott i Franska Polynesien 2014 utgör en allmän hälsofara på internationell nivå" säger Margret Chan. Foto: Salvatore Di Nolfi / Epa / Tt"Jag anser nu att det senaste klustret av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter som rapporterats i Latinamerika, som följt ett liknande utbrott i Franska Polynesien 2014 utgör en allmän hälsofara på internationell nivå" säger Margret Chan. Foto: Salvatore Di Nolfi / Epa / Tt
"Jag anser nu att det senaste klustret av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter som rapporterats i Latinamerika, som följt ett liknande utbrott i Franska Polynesien 2014 utgör en allmän hälsofara på internationell nivå" säger Margret Chan. Foto: Salvatore Di Nolfi / Epa / Tt
Caracas i Venezuela. Foto: Fernando LlanoCaracas i Venezuela. Foto: Fernando Llano
Caracas i Venezuela. Foto: Fernando Llano

WHO: Zika-viruset stor internationell fara

Publicerad

Det fruktade Zika-viruset sprider sig snabbare än befarat.

Nu uppger världshälsoorganisationen WHO att viruset innebär ett internationellt nödläge.

– Det här är en exceptionell situation, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Det myggburna zikaviruset misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador som gör att barn föds med små huvuden och utvecklingsstörningar.

De senaste dagarna har larmrapporterna ökat samtidigt som allt fler människor insjuknat - och under måndagen höll Världshälsoorganisationen WHO krismöte för att avgöra den internationella myndighetens inställning i kampen mot viruset.

På måndagskvällen kom beskedet: WHO anser nu att zikaviruset utgör en internationell fara och varnar för allvarliga risker för världshälsan.

Ska skydda gravida och nyfödda

– Jag anser nu att det senaste klustret av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter som rapporterats i Latinamerika, som följt ett liknande utbrott i Franska Polynesien 2014 utgör en allmän hälsofara på internationell nivå, säger Margaret Chan, ordförande för WHO, i ett uttalande enligt BBC.

WHO prioriterar nu att skydda gravida och nyfödda barn samt att försöka kontrollera de myggor som sprider viruset.

Zikaviruset har varit känt sedan 1950-talet och finns i nuläget främst i tropiska delar av Afrika, Asien och Oceanien samt Central- och Sydamerika.

Man har tidigare bedömt det som ett lindrigt virus - det är först nu det framkommit att det kan orsaka fosterskador.

– Situationen är helt förändrad nu och det är potentiellt många människor som riskerar att drabbas, säger Anders Tegnell.

Han fortsätter:

– Svenska gravida kvinnor som reser till de här områdena utsätter sig också för en risk.

Finns inget vaccin

De vanligaste symptomen på att man smittats av viruset är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag. Har man nyligen kommit hem från något av de områden där viruset och känner igen sig i symptomen bör man enligt Anders Tegnell ta kontakt med sjukvården.

– Då får man ta prover och ta diskussionen på en inidividuell nivå.

I nuläget finns det inget vaccin mot viruset. Det enda sättet att undvika viruset är att se till att man inte blir biten av den typ av mygg som sprider zikaviruset. Det finns dock ingen risk för smitta i Sverige då de aktuella myggorna inte finns här.

Enbart i Brasilien har läkare rapporterat att minst 4000 barn fötts med för små hjärnor - mikrocefali - sedan oktober förra året.

– Det här är en exceptionell situation och WHO är under stort tryck för att göra något. Vi får hoppas att det innebär större resurser för att stoppa spridningen av viruset, säger Anders Tegnell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag