Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

WHO varnar för sars-liknande virus

Foto: Rodrigo Abd/AP

Minst en har dött i Saudiarabien och en person är svårt sjuk efter att ha besök landet.

Nu har världshälsoorganisationen WHO gått ut med en global varning för ett virus som liknar sars.

– För tillfället har vi att göra med två sporadiska fall och det är fortfarande många frågor som måste besvaras, säger WHO:s talesman Gregory Hartl enligt AP.

Sars dödade 900

Sars-epidemin bröt ut 2003 i Kina, då 600–700 människor dog, 300 av dem i Hongkong. Epidemin pågick in i 2004. Sjukdomen dödade omkring 900 av 8 400 smittade i hela världen.

Även Taiwan drabbades hårt och 180 dog. Sjukdomen spred sig till Kanada med 44 döda, och Taiwan med 33 döda. I Filippinerna, Frankrike, Malaysia, Sydafrika och Vietnam dog ett fåtal människor.

Några få har dött i enstaka senare sjukdomsutbrott.

Epidemin kämpades ned steg för steg och den 5 juli 2004 ströks Taiwan som sista land på en lista över sars-infekterade regioner.

För att bota sars-sjuka tillgrep läkarna den då ifrågasatta läkemedelssubstansen ribavirin och steroider, som befaras orsaka skeletturkalkning. (TT)

Sars-epidemin orsakade stor oro världen över efter utbrottet för nio år sedan där runt 900 människor dog.

WHO:s varning gäller ett virus som man säger påminner om sars

Viruset hör, liksom sars-viruset, till coronastammen men de två är inte identiska.

En 49-årig man från Qatar smittades efter ett besök till Saudiarabien. Han fick intensivvård i Doha den 7 september för en akut infektion i andningsorganen och njursvikt och han flögs till London för specialistvård den 11 september. Mannen vårdas fortfarande i London och han bedöms som svårt sjuk.

Tidigare i år dog en saudier i samma virus, uppger WHO. Saudiska hälsovårdsmyndigheter utreder om fler har dött av smittan.

– Det är fortfarande tidigt i händelseförloppet. För tillfället har vi att göra med två sporadiska fall och det är fortfarande många frågor som måste besvaras, säger WHO:s talesman Gregory Hartl enligt AP.

Dör inte av förkylning

Det är oklart hur viruset har spridits. Normalt sprider det sig via luften, men man utesluter inte att patienterna smittats efter kontakt med djur.

Michael Osterholm, influensaexpert vid universitetet i Minnesota, uppger att det är ännu för tidigt att avgöra hur farligt viruset är, men han säger att det är oroande att en person dött.

– Man dör inte av en vanlig förkylning, säger han till AP.

Oro inför hajj

Saudiska myndigheter oroar sig inför hajj som inträffar nästa månad då miljontals människor vallfärdar till Mecka.

Pilgrimer uppmanas att tvätta händerna noga och bära munskydd på platser med mycket folk.