Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO varnar för ny sars-epidemi

De kommande månaderna kan världen stå inför ett nytt utbrott av svår akut respiratorisk sjukdom (sars), varnar Världshälsoorganisationen WHO.
En världsomfattande kampanj för vaccination mot influensa är nödvändig för att tidigt upptäcka sars, menar WHO.
"Visserligen har kedjan av mänsklig överföring av sars brutits, men många experter varnar för att sars kan vara en säsongsbunden sjukdom som kan komma tillbaka inom de närmaste månaderna, ungefär ett år efter det första utbrottet i Kina", skriver FN-organet i ett uttalande. Vaccinationskampanj Organisationen kräver att en omfattande vaccinationskampanj sätts i gång runt om i världen mot influensa - vars symptom inledningsvis påminner om sars. Genom att minimera antalet influensafall blir det lättare att tidigt upptäcka och isolera ett utbrott av sars, menar WHO. Den snabba spridningen av viruset tidigare i år slog särskilt hårt mot länder i Asien och den kanadensiska staden Toronto. Tusentals människor smittades och hundratals avled till följd av sjukdomen. Den vållade även betydande skador på viktiga ekonomiska sektorer. Bland annat har resandet och turismen minskat kraftigt i de drabbade områdena. Inget direkt skydd WHO understryker att influensavaccinering inte skulle ge något direkt skydd mot sars-smittan, men den "kan minska antalet fall av lunginflammation orsakad av influensa som kan öka misstankar om sars". Enligt hälsoorganisationen används influensavaccin alldeles för sällan, oavsett fördelarna när det gäller att identifiera sars. Influensa är ett allvarligt hot mot mer än en miljard äldre och försvagade människor världen runt - samma grupper som är i störst fara för sars. Samtidigt som 250 000 personer vaccineras varje år, avlider cirka 500 000 människor till följd av influensa. Rovdjur åter på menyn Något som kan komma att öka smittrisken är att civetten och andra vilda djur är tillbaka på menyerna i södra Kina. Det lilla rovdjuret civetten har utpekats som den troliga smittkällan till sars-viruset. Djuret, som också kallas sibetkatt, har länge betraktats som en delikatess i södra Kina. Men myndigheterna förbjöd den som föda i samband med epidemin. En artikel som publicerades förra månaden i den medicinska tidskriften Lancet hävdade att det var troligare att smittan kan skyllas på svartråttan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.