WHO-team utesluter inte att viruset är från labb

Professorn: "Jättestor utmaning".
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Wuhan i januari 2020.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett team från världshälsoorganisationen WHO befinner sig i kinesiska Wuhan för att utreda coronavirusets ursprung. 

Enligt Sky News uppger en medlem i teamet, läkaren Peter Daszak, att fått se data ”som ingen har sett förut”. 

Samtidigt har teorin om att viruset kommer från ett laboratorium inte avförts.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

På uppdrag av WHO är ett utredningsteam på plats i kinesiska miljonstaden Wuhan, platsen där coronaviruset först konstaterades för över ett år sedan. 

Deras uppdrag är att försöka utreda virusets uppkomst. 

– Vi har fått ny information och det är väldigt bra, det är värdefulla saker som hjälper oss att att se i rätt riktning för viruset, säger läkaren Peter Daszak, som är ordförande för den icke vinstdrivande organisationen Eco Health Alliance, och ingår i teamet, till Sky News. 

”Vi talar med folk som samlade ihop prover från marknadens golv”

Läkaren uppger för kanalen att deras besök på Huanans fiskemarknad – där viruset uppträdde i sina första kluster – gav särskilt värdefull information. 

– Vi talar med folk som samlade ihop prover från marknadens golv som sedan testade positivt. Det är den sortens information vi får från en person som verkligen spelar roll, säger Daszak till Sky. 

Sedan utbrottet i Wuhan har kinesiska forskare samlat in ett enormt forskningsunderlag varifrån läkaren uppger att de hittar ledtrådar här och där. 

Peter Daszak berättar att de kinesiska forskarna delar med sig av underlag som de aldrig har sett förut – ”som ingen har sett förut”. 

Utesluter inte att viruset kommer från laboratorium

Han berättar också för Sky News att teorin om att viruset kommer från ett laboratorium inte har avförts. 

– Vi är alla medvetna om hypotesen kring en potentiell inblandning från ett labb i det här och vi kommer absolut att ställa frågor om alla nyckelaspekter kring Wuhans institut för virologi, säger läkaren som lovar att teamet kommer att följa bevisen oavsett i vilken riktning de pekar. 


Se också:

Mer än en miljard doser beställda till EU.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.