Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO ska studera svenska strategin

ECMO-avdelningen på Karolinska universitetssjukhuset ”har överkapacitet” efter att ha utökat avdelningens antal patientplatser under pandemin.
Statsepidemilogen Anders Tegnell.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
WHO säger att de ska ”studera och förstå” den svenska coronastrategin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När coronapandemin tar ny fart runtom i Europa är Sverige ett undantagsland. 

Nu säger WHO att man ska studera den svenska strategin.

– Vi vill gärna studera och förstå mer om den svenska strategin, säger Katie Smallwood på WHO, till Svenska Dagbladet

I mars rapporterades drygt 260 000 fall per vecka i Europa när det var som värst. Förra veckan var samma siffra över 300 000, där sju länder har fått en dubblering av antalet fall på två veckor. 

Sverige är inte ett av dem, i stället framhålls Sverige av Världshälsoorganisationen som ett föregångsland tillsammans med Tyskland och Italien. 

– Den epidemiologiska kurvan har varit relativt stabil sedan juli, även om Sverige totalt har många fall. Det måste erkännas att Sverige har undvikit virusökningen vi ser i andra länder, säger Katie Smallwood, medicinsk beredskapschef vid WHO:s Europakontor till SvD.

– Det finns mycket att lära av detta och vi vill gärna studera och förstå mer om den svenska strategin. Särskilt intressant är engagemanget med befolkningen. Här finns lärdomar som kan delas med Europa och övriga världen, säger hon. 

”Sverige kan inte räkna med flockimmunitet”

En del av ökning tillskrivs bättre och mer sofistikerad testning, men också att människor i större utsträckning har slappnat av, enligt European Center for Disease Prevention and Control. Den grupp som ligger bakom den största delen av ökningen är åldersgruppen 25–49-åringar. 

Men trots att läget i Sverige ser bättre ut än på andra håll är det för tidigt att slappna av. 

– Sverige kan inte räkna med flockimmunitet då alltför få har antikroppar. Sannolikt nås Sverige, Tyskland, Italien och andra nordiska länder av smittvågen inom några veckor. Det ger landet tid att förbereda, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève samt chef för Institute of Global Health till SvD.

Coronaviruset sprids i Europa och allt fler länder går in i en andra våg. Samtidigt blir Israel det första landet i världen att stänga ner en andra gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.