Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

WHO: Förbered för en pandemi

Folkhälsomyndigheten: God beredskap för coronavirus.
Coronaviruset finns nu på fem världsdelar.
Foto: STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK
Människor skyddar sig med munskydd i Milano.
Foto: IPA/ABACA / STELLA PICTURES/IPA/ABACA
Vårdpersonal i Wuhan i Kina, där utbrottet bröt ut.
Foto: XIAO YIJIU / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Ännu är det ingen pandemi vi ser – men det är dags att börja förbereda sig för en sådan. 

– Låt oss fokusera på vad vi kan och behöver göra, vilket är att förbereda oss, säger WHO-chefen Mike Ryan. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger att Sverige kan klara av att hålla borta en omfattande spridning. 

I Norge har en person testat positivt under onsdagskvällen, rapporterar norska medier. 

Norska public service, NRK, rapporterar att personen som smittats har varit i Kina och kom hem till Tromsö i helgen. Personen är i karantän i hemmet. Norska folkhälsoinstitutet, FHH, säger till NRK att det är ytterst osannolikt att personen utgör någon risk för andra. Institutet arbetar just nu med att spåra vilka kontakter som den smittade personen haft. 

Under onsdagen stod det klart att Finlands drabbats av sitt andra bekräftade Corona-fall, rapporterar Yle.

Tidningen rapporterar att kvinnan har fått smittan i norra Italien i Milano. Hon ska ha feber men må bra, rapporterar Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. 

På onsdagskvällen förbjöd också Irak sina invånare att resa till Kina, Iran, Thailand, Sydkorea, Japan, Singapore, Italien, Kuwait och Bahrain, rapporterade Reuters. 

https://twitter.com/Reuters/status/1232749459672576001

Sydamerika har också fått sitt första fall av corona. En 61-årig man i Brasilien som nyligen återvände från en resa i norra Italien har testats positivt för viruset, skriver BBC. 

I Tyskland bekräftades ett nytt fall av coronaviruset under onsdagen. En man i 25-årsåldern från den södra delstaten Baden-Württemberg har testat positivt för viruset efter en resa till Milan i Italien. Siffran är nu uppe i 18 smittade personer i landet, rapporterar Reuters.

Ett nytt fall i USA rapporterades under onsdagen, vilket gör att landet nu har runt 60 smittade, skriver The Hill.

Det innebär att bekräftade fall av viruset nu finns i fem världsdelar. Ännu har inte Världshälsoorganisationen, WHO, klassat viruset som en pandemi. Däremot säger de att alla länder nu behöver förbereda sig för en potentiell pandemi. 

– När vi pratar om att förbereda sig, menar vi att förbereda för att upptäcka fall, för att behandla fall och för att få till lämpliga karantänsåtgärder, säger Mike Ryan, WHO:s chef för katastrofinsatser, enligt CNN. 

WHO:s expert Bruce Aylward hyllar Kina för deras hantering av utbrottet, men säger samtidigt att flera andra länder ”inte är redo”. 

– Ni måste vara redo att hantera detta i en större omfattning. Det måste göras snabbt, säger Aylward, enligt AFP. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, berättade under en presskonferens på onsdagen att Folkhälsomyndigheten ändrade sin riskbedömning efter utvecklingen i helgen. Mest oroande är utvecklingen i Iran, eftersom man exporterat många fall från landet till andra länder. Också utvecklingen i Italien och Sydkorea oroar, enligt honom. 

Folkhälsomyndigheten har höjt nivån vad gäller risk för spridning till hög. Man har gjort det framför allt eftersom svenskar reser mycket och kan smittas utomlands.

– När det gäller att få hit personer från andra länder med smittan så är den risken ganska hög just nu. Men vi är bra på att ta hand om dem, vi har en stor erfarenhet och det fungerar väldigt bra. 

Omkring 200 svenskar har testats för coronaviruset. Men risken för en större spridning i Sverige bedömer Folkhälsomyndigheten som låg. 

– Om det kommer att etableras i Sverige eller inte tycker vi fortfarande är svårt att bedöma i nuläget, men på kort sikt tycker vi att risken är låg. Vi sa mycket låg tidigare, men vi har ökat den lite efter vad som hänt i Italien, säger Anders Tegnell. 

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger att det pågår en febril aktivitet för att förhindra smittspridningen och för att planera för ett annat scenario än det vi har nu. 

– Vi hanterar inte frågan annorlunda från våra grannländer i Europa. 

Vad är en pandemi?

Ett utbrott är förekomsten av sjukdomsfall, inte fler än vad som normalt förväntas, enligt Världshälsoorganisationen. 


En epidemi är när sjukdomsfallen ökar och är fler än vad som förväntas inom en region eller avgränsad plats. 


När smittan sprids över flera länder i världen brukar den kallas för en pandemi. 


Källa: CNN 


Socialstyrelsen: Sverige klarar 1 400 vårddygn 

Den svenska Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har i en ny gemensam rapport konstaterat att sjukvårdens personliga skyddsutrustning räcker i cirka 1 400 vårddygn, rapporterar Sveriges Radios Ekot.  

Ekot har sökt alla regioner i Sverige för att fråga hur deras beredskap ser ut vid ett eventuellt coronautbrott. 

Flera säger att det är känsligt att tala öppet om deras lager ur säkerhetssynpunkt. Vissa ansiktsskydd och munskydd har dock redan börjat restnoteras av leverantörer. Samtidigt säger flera regioner att genom att ställa om sjukvården skulle man nog kunna vårda fler än de 1 400 vårddygn som lägesrapporten kommit fram till. 

TV: Coronaskräck på hotellet i Teneriffa

Hör Lena och Harriet som befinner sig på karantänshotellet i Teneriffa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.