WHO-expert: Viruset spreds från farmer

WHO har hittat nya bevis hur det kan överförts från djur till människa.
Piggsvin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Marknaden i Wuhan.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

Världshälsoorganisationen har hittat nya bevis på var coronaviruset kan ha överförts från djur till människa.

Viruset kan ha kommit från farmer i södra Kina där djur som bär på coronavirus föddes upp, rapporterar NPR.

Farmerna har nu stängts ner.

– Kina stöttade farmerna och såg dem som ett sätt att lyfta folk ur fattigdom, säger Peter Daszak, som var med i WHO:s expertgrupp i Kina.

Ända sedan pandemins början har världen undrat vart coronaviruset kommer ifrån. Det upptäcktes först bland människor i Wuhan i södra Kina vintern 2019, och en fiskmarknad har pekats ut som platsen där viruset hoppade från djur till människa.

Nu uppger WHO att de kan ha upptäckt virusets ursprung. Enligt Peter Daszak, sjukdomsekolog och medlem i WHO:s forskarlag som skickades till Wuhan, är en möjlig källa farmer för exotiska djur i södra Kina, skriver NPR.

Huanan-fiskmarknaden i Wuhan samarbetade nämligen med dessa farmer och sålde djur som hade fötts upp där. Flera av djuren som finns på farmerna bär på coronavirus.

– De tar exotiska djur som sivetdjur, piggsvin, myrkottar och mårdhundar och föder upp dem i fångenskap, säger Peter Daszak till NPR.

Ville hjälpa folk ur fattigdom

Enligt Daszak stängde stängde den kinesiska regeringen ner flera sådana djurfarmar i februari, vilket han tolkar som tecken på att de tror att viruset kommer därifrån.

– De (regeringen) skickade ut instruktioner om att döda och göra sig av med djuren på ett sätt som inte riskerade smittspridning.

Peter Daszak säger till NPR att den kinesiska regeringen stödjer sådana farmer, som ett sätt att hjälpa folk ur fattigdom.

– 2016 jobbade 14 miljoner personer på vilddjursfarmar, en industri som omsatte 70 miljarder.

Ett team från WHO landade i Wuhan, Kina, i januari för att spåra covid-19 ursprung. Professorn i global katastofmedicin, Johan von Schreeb, berättar om deras uppdrag.
Svenskarna i Kina lever i en allt friare vardag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.