Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

WHO-expertens råd: Ska göra som Sverige

Det nya coronautbrottet på Nya Zeeland växer och premiärministern slår tillbaka efter Donald Trumps kritik.
David Nabarro vill att Nya Zeeland ska titta på Sverige.
Foto: ELIZABETH DALZIEL / AP
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden.
Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hyllningarna har varit många när det gäller Nya Zeelands hantering av coronapandemin.

Men i radioprogrammet Magic Talk förklarar professorn och WHO-experten David Nabarro:

– Landet borde titta mer på Sverige. Det är den hanteringen av viruset världen måste sträva emot.

Efter att denna artikel publicerades i lördags på Expressens hemsida och i söndags i papperstidningen valde David Nabarro att under tisdagen göra ett förtydligande.

Hyllningarna har varit många när det gäller Nya Zeelands bekämpning av covid-19. När viruset for över världen reagerade landet omgående.

Så tidigt som i mars bestämde landets regering att gränserna skulle stängas och att virusets spridning på så sätt skulle stoppas.

Nya Zeelands beslut har hyllats av WHO, Världshälsoorganisationen. WHO har även uppmanat andra länder att följa efter och agera på samma sätt.

102 dagar höll den nyzeeländska coronataktiken. Inte ett nytt fall rapporterades under den tiden. Men sedan kom viruset tillbaka.

Premiärministern agerade snabbt igen

Jacinda Ardern, Nya Zeelands premiärminister, var inte sen att agera nu heller. För två veckor sedan sattes Auckland, landets största storstadsområde med 1,4 miljoner invånare, i karantän. På måndag är det tänkt att restriktionerna delvis ska tas bort.

Nya Zeelands handlande – att ”ena dagen” stänga och nästa öppna – fungerar inte som strategi i längden.

Det menar WHO-professorn David Nabarro som nyligen intervjuades i det nyzeeländska radioprogrammet Magic Talk.

– Vi ser att ”lockdowns”, och andra typer av nedstängningar där man inte får förflytta sig slår hårt mot människors försörjning, särskilt mot fattiga. Covid skadar fattiga över hela världen, säger Nabarro i programmet.

Expertens råd: ”Kolla på Sverige”

Hans råd är att Nya Zeeland ska titta på den strategi vi i Sverige har valt att tillämpa.

– Målet är att man ska kunna leva med viruset utan att stänga ner. Allmänheten måste bekämpa det här viruset genom att människor själva tar ansvar för sitt beteende. Det krävs att man skapar ett ömsesidigt förtroende mellan regeringen och folket, samtidigt som det måste finnas en politisk debatt, fortsätter Nabarro.

Han konstaterar samtidigt att Sverige också haft och har problem – speciellt inom äldrevården.

David Nabarro förtydligar sitt uttalande

Efter denna artikel, och andras svenska publiceringar, har David Nabarro valt att kommentera dessa i ett pressmeddelande som publicerades på tisdagen:

”Efter en intervju med en journalist från Nya Zeeland 26 augusti 2020 gjordes en jämförelse med den svenska metoden för att hantera covid-19. Följande rubrik användes för att marknadsföra intervjun, 'Nya Zeeland borde ha en liknande inställning till covid-19 som Sverige - WHO: s särskilda sändebud Nabarro föreslår'. 

Magic Radio, som publicerade intervjun, har sedan ändrat rubriken till 'Ska vi jämföra oss med andra länder som Sverige? WHO: s särskilda sändebud David Nabarro diskuterar detta med Ryan (programledaren)'. 

Den nuvarande rubriken förblir vilseledande och jag gör detta uttalande för att klargöra att jag, som anges i hela intervjun, uppmuntrar alla nationer att anta omfattande strategier för förebyggande och inneslutning. Jag vill inte göra några specifika jämförelser mellan nationella svar. ”


Donald Trump om Nya Zeeland.
Därför kan det bli svårare att få befolkningen skyddad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.