Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO-chefen varnar nu: Inte ens nära att vara över

Varningen till världens länder om att pandemin kommer att fortsätta.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör på Världshälsoorganisationen (WHO).Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Coronatestning kommer att kunna erbjudas vid Frankfurts flygplats i framtiden.Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter ett halvår med coronautbrott meddelar WHO att slutet på pandemin är långt ifrån nära. 

– De flesta förblir mottagliga, viruset har fortfarande gott om utrymme att röra sig, sa Världshälsoorganisationens chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på måndagen enligt The Guardian. 

Trots att det gått ett halvår sedan Kina först slog larm om viruset ser inte ut att vara på väg bort. Tvärtom ser viruset ut att smitta allt fler enligt WHO-chefen. 

– Vi vill alla att det ska ta slut. Vi vill alla gå vidare med våra liv. Men den hårda verkligheten är att det här inte ens är nära att vara över, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus enligt AFP skriver Omni.  

Över tio miljoner fall av corona

Sedan Kinas larm till WHO har över 500 000 personer dött till följd av covid-19 och över tio miljoner fall bekräftats. 

Under presskonferensen lyftes betydelsen av att spåra smittan. Enligt WHO-chefen har länder som Sydkorea lyckats hålla nere antalet drabbade eftersom de spårat upp personer som kan ha varit i kontakt med smittade. 

I Sverige har Folkhälsomyndigheten meddelat att man kommer att öka smittspårningen och på flera håll i landet har specialteam byggts upp för att klara uppgiften. 

– Vi kommer att smittspåra så mycket vi bara kan, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar, till Dagens Nyheter. 

Sverige har pekats ut som ett riskland av WHO:s Europachef.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.