WHO-chefen ”djupt oroad” – men ingen global hälsokris

Se senaste nytt med Expressen TV
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger apkoppor inte är ett internationellt hälsohot.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Virussjukdomen apkoppor har spritts över världen under senare år.
Foto: CDC

Apkoppor är inget internationellt hot mot människors hälsa ”för närvarande”.

Det meddelar Världshälsoorganisationen (WHO) på lördagen efter att ha haft ett krismöte om virussjukdomen.

– Jag är djupt oroad över spridningen av apkoppor ... men för närvarande är det inget internationellt hot mot hälsan, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virussjukdomen apkoppor har spritts över världen under senare år. Den smittar framför allt vid nära fysisk, ofta sexuell, kontakt med en smittad person.

Världshälsoorganisationen WHO hade i torsdags ett krismöte för att besluta om sjukdomen ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa – och om WHO i så fall kan utfärda tillfälliga rekommendationer för hur man ska förebygga sjukdomen och hindra den från att spridas.

”Inget internationellt hot”

Men WHO finner att den inte är ett internationellt hälsohot.

– Jag är djupt oroad över spridningen av apkoppor som nu har identifierats i mer än 50 länder i fem WHO-regioner med 3 000 fall sedan i början av maj ... Det är helt klart ett hälsohot under utveckling som jag och mina kolleger i WHO-sekretariatet följer ytterst noga, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på lördagen.

Men efter att ha rådgjort med experter finner han att sjukdomen ”för närvarande inte utgör ett internationellt hot mot människors hälsa”. Han manar organisationens medlemsstater att samarbeta för att stoppa spridningen av apkoppor.

FHM: Ingen risk för stor spridning av apkoppor

Karin Tegmark Wisell: ”En väldigt begränsad smittspridning”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.