Fler än 100 fall nu upptäckta i Europa

Expressens medicinreporter Amina Manzoor efter svenska fallet.
Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilden visar utslag från apkoppor.
Foto: CDC
Utslag från apkoppor.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYRÅN
Närbild på utslag från apkoppor, vid ett utbrott i Kongo på 90-talet.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
WHO meddelade på fredagen att man skulle hålla ett extrainsatt möte med anledning av de upptäckta fallen.
Foto: Askarim / Shutterstock
Ett tjugotal fall har upptäckts i Storbritannien.
Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK / ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
1 / 8

Fler än 100 fall av apkoppor har nu upptäckts i Europa.

– Vad som oroar mig är att det finns fall runtom i Europa, så det har redan spridit sig, säger Claire Dewsnap, ordförande för en brittisk organisation för sexuell hälsa och hivprevention till Sky News.

I Sverige klassas sjukdomen nu som allmänfarlig.

I veckan kom Sveriges första fall av apkoppor – och på fredagen kallade WHO till ett krismöte med anledning av att flera europeiska länder noterat hur personer smittats av sjukdomen.

Regeringen har, på Folkhälsomyndighetens inrådan, klassat sjukdomen som allmänfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Att sjukdomen klassas som allmänfarlig innebär att den blir anmälningspliktig och möjlig att smittspåra. Andra sådana sjukdomar är gonorré och tuberkulos.

Det finns olika klassificeringar för smittsamma sjukdomar. Covid-19 ansågs också vara samhällsfarlig – vilket är en högre nivå av risk för samhället och gör det möjligt med mer långtgående åtgärder.

Apkoppor

• Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

• De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Flera fall i Storbritannien

Sky News rapporterar att 20 fall har registrerats i Storbritannien.

Under den kommande väckan väntas en signifikant ökning av antalet fall, enligt doktor Claire Dewsnap, ordförande för British Association for Sexual Health and HIV.

– Det kommer att bli fler fall den kommande veckan. Hur många är svåra att säga, säger doktor Claire Dewsnap till Sky News.

Hon oroar sig också för att testverksamheten i Storbritannien kommer att belastas om antalet fall ökar.

I Storbritannien verkar överföringen av viruset mellan smittade ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Men än är det inte klarlagt att viruset har spridits just så.

– Det är inte nödvändigtvis så att viruset överförs genom samlag, utan det kan vara via den nära kontakt som förknippas med samlag, säger Keith Neal, professor i epidemiologi till Science media centre.

Bergström på vaccinmöte

I Storbritannien har man redan börjat vaccinera människor mot sjukdomen och under fredagen höll EU ett extrainsatt vaccinmöte, skriver DN.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström var med på mötet:

– Det som diskuterades är vaccinet och om vi ska beställa fler doser av det. I så fall blir det sannolikt blir det ett gemensamt EU-inköp. Vi ska ha ett nytt möte i helgen eller på måndag, säger han till tidningen.

Ännu är det oklart vilka personer som skulle kunna vara aktuella för vaccinering och när en sådan vaccinering skulle kunna påbörjas i Sverige.

WHO:s varning

Totalt har sjukdomen hittats i tio europeiska länder, inklusive Sverige, Spanien och Storbritannien, och över 100 fall har registrerats, enligt Daily Mail.

Nu varnar WHO för att smittspridningen kan öka under sommaren.

”När vi går in i sommarsäsongen i Europa, med festivaler och fester, är jag orolig för att smittspridningen kan öka”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande.

Enligt Susan Hopkins, chefsrådgivare för apkoppor på UKHSA, befarar man nu att det finns en viss spridning inom England. Samtidigt har det även upptäckts fall i andra europeiska länder, däribland Spanien och Portugal, enligt hälsotidningen STAT.

Även i delstaten Massachusetts i USA har ett fall upptäckts. Under torsdagen meddelade även kanadensiska myndigheter att 17 fall upptäckts i Montreal.

https://twitter.com/MailOnline/status/1527977524130680834

Flera varianter

Enligt WHO förekommer apkoppor främst i tropisk regnskog i centrala och västra Afrika. Inkubationstiden för apkoppor kan variera från 5 till 21 dagar och de vanligaste sjukdomssymptomen är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor. 

Antalet dödsfall för den västafrikanska versionen har dokumenterats vara omkring 1 procent, medan den centralafrikanska kan vara så hög som 10 procent. Barn löper också högre risk för att drabbas.


Se också:

Professorn: Därför har yngre sämre skydd mot apkoppor

Symtomen att vara vaksam på • De har bäst skydd • Sannolikheten för ny pandemi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.