Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell svarar efter nya munskyddsrådet

Nya riktlinjerna: Rekommenderas i kollektivtrafik och affärer
Tedros Adhanom Ghebreyesus.Foto: CHEN JUNXIA / XINHUA/POLARIS/IBL
WHO rekommenderar nu munskydd.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

WHO ändrar sig om munskydd – nu rekommenderar de allmänheten att använda skydd på platser där social distansering är svår.

Samtidigt är svenska Folkhälsomyndighetens inställning att munskydd inte behövs utanför vården.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell till TT.

De nya råden kommer efter att Världshälsoorganisationen, WHO, utvärderat det rådande läget och rådgjort med flera internationella experter, uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på WHO:s hemsida.

Jag vill vara väldigt tydlig med att råden som vi publicerar i dag är en uppdatering av vad vi har sagt i flera månader: Att masker bara bör användas som en del av en omfattande strategi i bekämpningen av covid, säger Adhanom Ghebreyesus, på en presskonferens.

Han poängterar att enbart munskydd inte skyddar mot coronaviruset.

De nya rekommendationerna innebär ändå att allmänheten uppmanas bära ansiktsmask på platser där det förekommer smitta och social distansering är svår, till exempel i kollektivtrafiken och affärer.

WHO råder regeringar att uppmana sina medborgare att följa de nya rekommendationerna. 

Dessutom uppmanas personer över 60 år, eller de som har underliggande sjukdomar, att bära medicinska masker. Och sjukvårdspersonal bör bära ansiktsmask vid all vård, alltså inte bara vid behandling av coronapatienter.

Går emot den svenska inställningen

Svenska Folkhälsomyndigheten har hela tiden haft inställningen att munskydd inte behövs utanför vården. Via sin hemsida skriver de:

”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.”

Anders Tegnell gav på fredagskvällen en kommentar till TT gällande WHO:s nya rekommendationer – och kallar det väldigt försiktigt.

Han anser att det innebär att användandet av munskydd kan vara en del av ett lands bredare strategi men att munskydd i sig inte löser något.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Tegnell till TT.

”Munskydd ersätter inte social distansering”

Tegnell vill vänta in den rapport som WHO stöder sig på och noterar att uttalandena fokuserar på situationer där man inte kan hålla avstånd. Situationer som är sällsynta i Sverige, enligt honom.

Med de nya rekommendationerna ger WHO även råd om vilka sorters masker som ska användas, som att till exempel textilmasker bör ha minst tre lager av olika material, och hur man bär maskerna på ett säkert sätt.

– Munskydd är ingen ersättning för social distansering, handhygien och andra hälsoåtgärder, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Innan de nya råden på fredagen hade WHO bara uppmanat sjukvårdspersonal och sjuka individer att bära munskydd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.