Sångerskan Margareta Svensson och Whithey Houstons sångpedagog Seth Riggs sörjer sin vän. Foto: Thomas Engström
Sångerskan Margareta Svensson och Whithey Houstons sångpedagog Seth Riggs sörjer sin vän. Foto: Thomas Engström

Whitneys svenska vän om sorgen

Publicerad

LOS ANGELES. Nästa vecka skulle Whitney Houston och hennes dotter Bobbi Kristina kommit hem till deras hus i Los Angeles.

Där skulle dottern få röstträning – precis som sin mamma – av sångpedagogen Seth Riggs, sambo med den svenska sångerskan Margareta Svensson.

– Det är en stor ikon som gått ur tiden alldeles för tidigt, säger hon när Expressen besöker familjens hem.

Seth Riggs visar oss runt i det som en gång var ett garage men som sedan länge är en studio. På väggarna hänger platinumskivor och bilder på artister. Bland bilder på Ray Charles och Michael Jackson ser vi också Jussi Björling, en stor favorit hos Riggs.

"Det är så tragiskt"

Hans ögon fylls med tårar när Margareta Svensson sätter sig vid pianot och börjar sjunga ”I will always love you”.

– Det är så tragiskt, hon är borta, säger han.

Seth Riggs är sångpedagogen som jobbat med Barbara Streisand, Liza Minnelli, Steve Wonder och framför allt i många år med Michael Jackson.

– De börjar trilla av nu, en efter en, suckar han.

Första gången han träffade Whitney Houston var ett Grammy-event på 80-talet.

– Anita Baker frågade mig om jag träffat Whitney. Det hade jag inte. ”Kom så går vi och hälsar”, sa hon. Whitney hade precis kommit ut med sin första skiva då. Hon sa till mig ”jag vet vem du är, du är han som bygger upp mellanläget i allas röster. Jag måste komma och besöka dig”. Jag svarade att det inte var så dåligt att ändå sälja 40 miljoner skivor. Så vi skrattade lite.

Whitney hade det jobbigt

Det dröjde dock innan han fick ge sig i kast med superstjärnans röst.

Det först i samband med repetitionerna till Michael Jacksons 30-årsjubileum som artist i Madison Square Garden, 2001.

Hon hade problem – en omskrivning för att hon var hög – påstås det.

– Hon hade det jobbigt, kan vi säga, säger Seth Riggs.

– Producenterna ringde henne och sa att ”Seth är här med Michael – varför inte träffa honom?”. Det ville hon. Vi vokaliserade – och pang. Hon fick stående ovationer av de som stod där och lyssnade.

Bobbi bokad för sångträning

Hur reagerade ni på beskedet att hon gått bort?

– Som alla andra var det med bestörthet. En stor chock och en känsla av saknad. Alla visste vad hon kämpade emot och vi tyckte alla att det var oroande. Vi trodde att det hade börjat bli ett större problem för henne, säger Riggs vidare.

Han var förutom bekant med Whitney också god vän med hennes familj. Hennes mamma Cissy bland annat.

– Whitneys ena syskonbarn är en god vän till min dotter. En dag när jag knackade på min dotters dörr så var det Francesca, som hon heter, som var där inne. När jag frågade efter min dotter, Cathlin, svarade hon att ”hon är hemma hos mig”. Då hade de fått för sig att byta hem.

Nästa vecka skulle Houston och dottern Bobbi Kristina komma hem till Seth och Margareta för att börja sånglektioner.

– Men Bobbi kommer nog inte sjunga på ett tag känner jag på mig, säger Riggs.

– Och Whitney kommer aldrig sjunga igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag