Wetterstrands två stolar: Utredare och aktieägare

På uppdrag av regeringen har tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand utrett framtida flygbränsle och kommit fram till att förnybart bränsle bör stå för 30 procent av allt som tankas i Sverige år 2030.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt sitter hon i styrelsen för - och äger aktier i - ett företag som nu fått statligt stöd att forska i möjligheterna kring att utveckla just förnybart flygbränsle i Sverige.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

På uppdrag av regeringen har tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand utrett framtida flygbränsle och kommit fram till att förnybart bränsle bör stå för 30 procent av allt som tankas i Sverige år 2030. 

Samtidigt sitter hon i styrelsen för – och äger aktier i – ett företag som nu fått statligt stöd att forska i möjligheterna kring att utveckla just förnybart flygbränsle i Sverige. 

Styrelseposten informerades regeringen om i Wetterstrands cv innan hon fick utredningsuppdraget – men däremot blev aktieinnehavet känt först efter att utredningen var klar. 

– Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt, säger korruptionsexperten Louise Brown till TT. 

Det var i fredags som utredningen ”Biojet” om framtida flygbränsle offentliggjordes som Maria Wetterstrand lett på uppdrag av regeringen. I den rekommenderar man att 30 procent av flygbränslet som tankas i Sverige år 2030 ska vara förnybart.

I dag görs inget förnybart flygbränsle i Sverige, utan det som används tas fram i USA.

Men samtidigt som Wetterstrand gjort utredningen har hon också suttit i styrelsen för ett företag som fått stöd från Energimyndigheten att undersöka möjligheterna att producera förnybart biobränsle i Sverige, vilket den kontroversiella hatsajten Samhällsnytt berättat.

Samhällsnytt grundades 2008 som Politiskt inkorrekt och dåvarande SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth samlade in pengar till sajten som kritiserades för främlingsfientligt innehåll. 2011 återuppstod Politiskt inkorrekt som sajten Avpixlat, men i dag heter den Samhällsnytt. 

Författare till artikeln om Wetterstrand är pseudonymen Egor Putilov, som haft flera namn – bland annat Alexander Fridback – och som tidigare arbetat på SD:s riksdagskansli.

”Egor Putilov” är också en kontroversiell person med ett dunkelt förflutet, som pekats ut som säkerhetsrisk men som innan han avslöjades lyckades få texter publicerade i flera etablerade journalistiska medier, bland annat i Expressen.

”Har funderat på saken själv”

Företaget som Wetterstrand sitter i styrelsen för, Cortus Energy AB, har tagit fram en patenterad förgasningsprocess som producerar energigas för industrin. 

I november förra året annonserade företaget att Energimyndigheten beviljat dem nästan 400 000 kronor i stöd för ”en genomförbarhetsstudie för att producera grönt flygbränsle genom förgasning av skogsbränslen” med hjälp av deras teknik. 

Maria Wetterstrand ser dock inga problem i att hon haft båda uppdragen samtidigt. 

– Det är väldigt långt ifrån att lägga fram ett förslag till ett beslut till att det skulle bli någon försäljning av nåt biobränsle från en anläggning som över huvudtaget inte är uppbyggd än, så det är en otroligt långsökt koppling där emellan, säger hon.

Hon berättar dock att hon själv funderade över situationen när hon fick utredningsuppdraget av regeringen. 

– Jag har funderat på den här saken själv när de här frågorna har kommit upp, och det är den bedömningen som jag gör.

Wetterstrand: Ser inga problem med det

På frågan om hon tror att det var känt hos miljöminister Isabella Lövin att hon hade det här uppdraget svarar Maria Wetterstrand:

– Det är ett offentligt bolag, så ja, det vet de ju, säger hon och fortsätter: 

– Men det är också så att Cortus inte har någon verksamhet i flygbränsle, det finns ingen anläggning för flygbränsle som Cortus har byggt, det finns inga pengar i det här som läget är nu. Och det har över huvudtaget inte varit på tal att Cortus skulle göra flygbränsle förrän precis nyligen, och vi har ju varit öppna med den här utredningen gentemot alla bolag. Så det är en väldigt långsökt koppling. 

Så du ser inga problem i att sitta på de här stolarna samtidigt? 

– Nej, det är så pass långt emellan. Jag har inte själv någon beslutsmakt i den här frågan och även om man skulle ta ett sånt här beslut som skulle träda i kraft ett par år framåt så är det otroligt långt till att det skulle innebära att det här bolaget skulle få pengar till att investera i att bygga en anläggning som skulle producera nånting som blir sålt till slut. 

Har ökat sitt aktieinnehav i bolaget

När Cortus årsredovisning för 2017 släpptes 22 februari 2018 ägde Wetterstrand 295 000 aktier i bolaget. 31 januari i år hade det ökat till 615 000 aktier. Wetterstrand har ökat sitt aktieinnehav i bolaget under tiden som hon utrett bränslefrågan för regeringens räkning.

– Det är ett utvecklingsbolag, om du följer kursen under lång tid så ser du att det inte är något bolag som man tjänar pengar på att äga aktier i.

På måndagen lämnades utredningen formellt över till regeringen, i det här fallet klimat- och miljöminister Isabella Lövin.

Under dagen steg då bolagets aktiekurs med cirka 40 procent, men enligt Wetterstrand har inte detta något att göra med utredningen att göra, utan en pressrelease som släpptes tidigare under dagen som handlar om att företaget nu tar sin första förgasningsanläggning i industriell skala i drift. 

– Utredningsförslaget publicerades i alla väsentliga delar i fredags, och i dag har Cortus skickat ut ett pressmeddelande om Höganäsanläggningen, som alltså inte håller på med flygbränsle. Det är det pressmeddelandet som har påverkat börskursen, det kan du fråga vilken börsanalytiker som helst.

Pressmeddelandet i fråga släpptes klockan 12:00 på måndagen, och mycket riktigt gjorde aktien stigningen efter samma klockslag. 

Maria Wetterstrands aktier steg då i värde med ca 50 000 kronor.

I skrivande stund, strax före klockan 16 på tisdagen, har Wetterstrands aktieinnehav ett värde av drygt 212 000 kronor.

”Ytterst osannolikt att jag har aktierna kvar då”

Men under tiden som du haft den här utredningen har du ju också köpt fler aktier i företaget som närmar sig den här branschen och som har beviljats stöd av Energimyndigheten för att studera om man kan producera sånt här flygbränsle? 

– Ja, men det är otroligt långt till att det skulle bli verklighet. Så det är en långsökt koppling, jag kommer inte att göra några pengar på flygbränsle som produceras av det här företaget på väldigt, väldigt lång tid, det kan jag lova. 

Men du kommer att göra det, tror du? 

– Det är ytterst osannolikt att jag kommer ha de där aktierna kvar i det läget. Det är så pass långt fram i tiden, jag kan inte se att det skulle finnas en nära koppling till det här, eftersom det är så pass långt ifrån det här förslaget till att en anläggning skulle överhuvud taget komma att bli verklighet. 

Cortus Energy AB:s grundare och vice vd Rolf Ljunggren vill inte ge några kommentarer.

– Vad vi för för diskussioner i bolaget kan inte jag referera och omständigheterna runt det får du ta med Maria, säger han.

För korruptionsexperten Louise Brown råder det ingen tvekan:

– Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom samma verksamhetsområde, säger hon till TT och vill att regeringskansliet ser över sina rutiner.

– Jag tycker det låter väldigt konstigt att man inte är partisk i den här typen av situation. 

Moderaterna: ”Behöver klargöra”

Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att Isabella Lövin nu måste redogöra för vad hon visste.
Foto: Fredrik Wennerlund / Fredrik Wennerlund/Moderaterna

Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att situationen är olycklig:

– Det är olyckligt att vi nu får en diskussion om Maria Wetterstrands aktieinnehav i stället för om hur vi på bästa sätt ställer om flyget, säger hon.

Hon tycker att Isabella Lövin nu måste redogöra för huruvida hon kände till Wetterstrands inblandning i bolaget.

– Isabella Lövin behöver klargöra vad hon faktiskt visste och om det var så att hon faktiskt kände till det här – hur hon då motiverade att utse Maria Wetterstrand till utredare, säger Jessica Rosencrantz.

Expressen har sökt klimat- och miljöminister Isabella Lövin via hennes pressekreterare för en kommentar. 

Departementet: Kände till engagemanget

Lena Ingvarsson, expeditions- och rättschef på miljö- och energidepartementet skriver i en kommentar att man kände till Wetterstrands engagemang i Cortus när hon fick uppdraget, och att man inte bedömde att detta var en jävsituation.

”Att Maria Wetterstrand var styrelseledamot framgick av hennes cv. Miljö- och energidepartementet kände alltså till att hon var styrelseledamot i Cortus Energy men bedömde inte att det utgjorde en jävssituation”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.