Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wetterstrand: Risk att hållbara satsningar uteblir

Hör panelen med Maria Wetterstrand och Mikael Odenberg om Sveriges hantering av coronakrisen.
Maria Wetterstrand.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hållbarhet är nyckeln när världens ekonomier rivstartas efter coronakrisen. 

Det säger tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand i Expressens digitala event ”Fem dagar om framtiden”.

– Om vi ska undvika kriser framöver måste pengarna ha dubbelt syfte.

Det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand, i dag vd på PR-koncernen Milttons Brysselkontor, och tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) möttes på onsdagen i ett panelsamtal i Expressen TV om framtiden efter coronakrisen.

– Vårt haveri när det gäller att hålla smittan borta från äldreboenden är uppenbart, men i övrigt har den svenska strategin varit klok och uthållig, anser Mikael Odenberg.

– I början var det ett bristande ledarskap från regeringen. Löfven ska leda landet, inte Folkhälsomyndigheten och Tegnell. Det har dock blivit bättre, även om man kan bli förundrad över det närmast religiösa motståndet mot munskydd.

”Det ska skapa jobb här och nu”

Maria Wetterstrand ser en farhåga i att pandemins ekonomiska konsekvenser innebär att hållbarhetsarbetet prioriteras ned på flera bolag.

– När företag väljer att dra ner på hållbarhetsområdet kan det innebära stora investeringar som inte blir av, säger hon.

– Det är viktigt att vi tar med oss hållbarhetsfrågorna när samhället ska satsa pengar för att få i gång ekonomin igen. Om vi ska undvika kriser framöver måste pengarna ha dubbelt syfte. Det ska skapa jobb här och nu, men också göra oss starkare inför framtiden, inte minst utifrån klimatfrågan som är den största risken. Vi måste se till att företag klarar hårda krav på hållbarhet.

Odenberg ser en risk i att statens stödpaket landar fel.

– Ledtiderna för att fatta beslut har varit korta, så det är inte alltid man har hunnit tänka igenom stödinsatserna. Det räcker inte att bara räcka ut pengar, utan det måste vara ändamålsenligt och adressera problemen.

Expressens politiska kommentator summerar dagens samtal.
Dag 3: Så klarar vi kriser i framtiden med bland andra Stefan Löfven, Nyamko Sabuni, Jonas Sjöstedt, Maria Wetterstrand och Morgan Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.