Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wetterberg vill ha en nordisk förbundsstat

Historikern och författaren Gunnar WetterbergFoto: Cornelia Nordström

Historikern och författaren Gunnar Wetterberg vill att de nordiska länderna ska bilda en förbundsstat. Som ett första steg föreslår han bland annat att det skapas en invandringsunion.

"EU:s framtid är så oviss att det borde ligga i de nordiska staternas intresse att fördjupa frågan om en gemensam nordisk statsbildning", skriver Wetterberg på Dagens Nyheters debattsida.

"Om EU krackelerar är det klokt att ha förberett en annan lösning", enligt författaren som skrivit "Förbundsstaten Norden" på uppdrag av Nordiska rådet.

"När jag for runt med boken i huvudstäderna fick jag samma reaktion på flera ställen. Inte nu, allting fungerar – men om det kommer en riktig kris vore det bra att ha", skriver Wetterberg i DN.

Han ser det som att krisen nu börjar få "skärpa och kontur", och tar upp tecken som eurokrisen, ovisshet kring den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet, Rysslands agerande i Moldavien, Georgien och Ukraina samt framtiden för Schengenavtalet och Dublinförordningen.

Författaren konstaterar att "en förbundsstat är inte snuten ur näsan".

"Därför borde de nordiska regeringarna snarast samla sig kring åtgärder för vart och ett av problemen", skriver Wetterberg som bland annat vill börja med en nordisk invandringsunion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.