Westerholms barn
utsattes för mordhot

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm i stor intervju med Expressens Malin Roos.
Foto: EXPRESSEN
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Barbro Westerholm berättar att hon inte hade några ambitioner att bli partiledare.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Barbro Westerholm tar avstånd från Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna.
Foto: Sven Lindwall

VÄSTERÅS. När Barbro Westerholm, 83, i veckan presenterar Liberalernas förslag om höjd pensionsålder är hon i mål med en fråga hon stridit för i över 30 år.

Snabbare gick det när hon på stående fot som generaldirektör för Socialstyrelsen, friskförklarade homosexuella.

I en intervju med "satans utsända", berättar riksdagens äldste ledamot om kuverten med avföring i brevlådan, varför SD inte får ett hörn i hennes värld och att hon vill ha frågan om dödshjälp parlamentariskt utredd.

– Läkarförbundet har gjort detta till en läkarfråga men det är en medborgarfråga, säger Barbro Westerholm.

Bilden från centrala Västerås, vid övergångsstället utanför den brunteglade gallerian.

Hon står och stampar halvvägs ut i gatan med sin rullväska, den röda gubben kan inte bli grön fort nog. Jag ska tänka på den bilden av Barbro Westerholm när jag möter henne i en paus på Liberalernas riksmöte i Västerås.

Hon har som vanligt maffigt schema, under politikerveckan i Almedalen har hon program 06–22 varje dag.

Barbro Westerholm var läkaren som blev Socialstyrelsens första kvinnliga generaldirektör som blev politikern som inte räds de kontroversiella frågorna. Hon har suttit i riksdagen sedan 1988 i två omgångar och är inne på sin sjunde mandatperiod för Liberalerna.

– Jag har inte fått helt som jag vill men det är bättre att ta ett halvt steg framåt än att stå still, säger Barbro Westerholm om partiets enade ståndpunkt om höjd pensionsålder till 69 år som läggs fram i en rapport nästa vecka.

Barbro Westerholm i Almedalen förra sommaren.
Foto: Christian Örnberg

LÄS MER: Barbro Westerholm vill ta bort pensionsåldern helt 


"Ska inte finnas något tak"

Själv hade hon hellre gått på förre statsministern Fredrik Reinfeldts linje om att jobba till 75.

– Det ska inte finnas något tak alls, på sikt hoppas jag att vi kommer dit. Men allt i politiken tar tid, det enda som gick fort var jämställdhet som sjätte biståndsmål, det tog bara ett år.

När du på trappan till Socialstyrelsen 1979 strök sjukdomsklassifikationen på homosexualitet gick det också undan. 

– Ja, men det var skillnad, där hade jag makten själv. Jag visste att Socialstyrelsen självt kunde bestämma och då var det ju inget att vänta på. Jag var så övertygad där på trappen, säger Barbro Westerholm som från början inte var "politisk intresserad för fem öre".

Varför har du inte gått tillbaka till en chefstjänst?

– Jag lämnade för att jag blev för politisk. Att arbeta i myndighet innebär en viss bakbundenhet. Jag var inte medveten om att man skulle bete sig på ett annat sätt än jag gjorde när jag var chef för Socialstyrelsen. Efter sex år insåg jag risken att jag som en del andra frispråkiga generaldirektörer skulle placeras i en skrubb i något regeringskansli utredandes något som ingen vill ha. Och det ville jag inte.

Vilka är dina viktiga politiska segrar?

– Partnerskapslagen var väldigt viktigt, och tobakslagen och assisterad befruktning för ensamstående, men den viktigaste är lagen mot åldersdiskriminering. Synen på min generation ligger i botten till många av de problem som den här generationen har. Att inte kunna välja boende, att vara beroende av biståndshandläggare till exempel. Det är därför jag vill att hemtjänst ska ersättas av rutavdrag. Så att man får välja själv.

Vill utreda assisterad dödshjälp

Hur ser du på assisterad dödshjälp?

– Jag vill att frågan ska utredas. Ingen regering har velat ta i detta utan lägger det bara åt sidan. Det är politisk feghet i en fråga som engagerar så många människor. Läkarförbundet har gjort detta till en läkarfråga men det är en medborgarfråga. Läkare kan lägga synpunkter på vilka skäl jag har men det är jag som ska få bestämma. Det finns massa fakta att samla in från USA, Nederländerna, Belgien och Schweiz.

"Självmordskliniker" som Dignitas i Schweiz, vad tänker du om det?

– Det som är mest intressant är att se på de fem stater i USA, Oregon bland annat, och på Kanada som för ett år sedan införde läkarassisterat livsslut, och få erfarenheterna där. Vad finns det för risker? Vad finns det för fördelar? Här måste vi ha all fakta på borden genom att tillsätta en parlamentarisk utredning där alla partier finns med. Oftast blir det enmansutredningar men jag menar att det ska vara parlamentariska utredningar när det gäller frågor kring livets början och livets slut.

Du har fått många fiender genom karriären, kallats "satans utsända" bland annat. Har hoten och hatet sporrat eller skrämt dig?

– Om man vet "det här är så jag tycker" eller "det här är vad jag vill" så försöker jag att se på argumentet som förs fram. Är det något jag kan bemöta med kunskap så gör jag det, är det något som sitter så djupt att det inte är rubbart ger jag mig inte in i diskussion. Jag har inte sovit dåligt på nätterna.

Barbro Westerholm har blivit kallad "satans utsända".
Foto: Sven Lindwall

Barnen blev mordhotade

"Homofobin har många ansikten och somliga är förskräckligt otäcka", har du sagt. 

– Ja, det har varit grova saker, jag har fått skit hemskickat till mig i kuvert och även hot av drastiska slag, både mot mig och mina barn. När de har gått på barnen har det varit värst. De rår ju inte för att de är födda med en mamma som håller på med sådana här frågor. När jag fick ansvar för läkemedelsbiverkningsrapporteringen ställde jag upp på ETT hemma hos-reportage och det ledde till mordhot på barnen. Inte bara våra barn, utan andra barn också som hade synts. De fick tag på vederbörande men jag har sedan dess hållit barnen borta från all medial uppmärksamhet.

– Jag säger till alla som på något sätt är offentliga och som syns i Damernas Värld och alla tidningar, exponera inte era barn.

Samtidigt är det många kända som bloggar om privatlivet, inte minst om sina barn.

– Ja, det här bloggandet, man ska tänka sig för. Jag piper till våra barnbarn om att de ska se upp med vad de skriver, det kommer att finnas kvar mycket länge.

– Jag är själv väldigt lite på Facebook, om det har gått bra i någon fråga i riksdagen till exempel kan jag lägga ut en post, men twittrar gör jag inte alls. De frågor jag håller på med lämpar sig inte för Twitter. Jag ser vad som rör sig och vad som diskuteras i samhället, vilket ämne som gäller.

"SD är icke icke icke"

I ditt eget parti rör det på sig, inte minst i allianssamarbetet. Hur ser du på moderatledarens uträckta hand mot SD? 

– SD finns inte på min egen karta. Jag är född då, före andra världskriget.

1933, samma år som Adolf Hitler kom till makten i Tyskland, noterar jag. 

– Ja, en av mina lekkamrater var judinna. När jag var hemma och lekte hos henne stod det än dag kappsäckar i hallen och jag frågade "Ska ni resa någonstans?". Nej, sa hon "men om tyskarna kommer måste vi gömma oss". Det där sitter så hårt i mig. Det gör att SD är icke icke icke. Icke med dem och med det de har i bagaget.

– Jag vet inte vad som händer framöver, jag gräver där jag står och kommer att fortsätta driva kampen mot ålderismen, vem som krokar arm med vem får bli någon annan dag. Jag har bråttom. Om jag slår upp de sista sidorna i tidningarna med de här fyrkantiga annonserna och ser när de (som är döda) var födda, känner jag "Hjälp, jag måste verkligen lägga på tio kol för att komma i mål med den här och den här och den här frågan".

– Jag har stort förtroende för att mitt parti gör rätt i det här läget. Applåderna som Jan (Björklund) fick under sitt tal visade tydligt att han har partiet med sig. Han har 200-procentigt stöd i ryggen för den linje som han har visat.

Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Ville du aldrig bli partiledare?

– Nej, jag ville vara fri. Ägna mig åt de frågor som jag brinner för. Jag skulle nog inte kunna elda upp mig riktigt så mycket för infrastruktur och jordbruk. Det är viktiga frågor men det är inte mina frågor.

– Jag vill inte slösa tid på sådant som inte är mina frågor.

Jag har bråttom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.