Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Westerberg: Regeringens signaler om LSS är valtaktik

Bengt Westerberg skriver på DN Debatt att regeringen måste vara tydligare när det kommer till LSS. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Lena Hallengren är ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister (S). Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Regeringen sänder ut två helt olika signaler när det kommer till assistansberättigande: 

Att det ska skäras ner respektive att det ska ges till alla som behöver det. Det anser LSS fader Bengt Westerberg.

En intention bakom det kan handla om valtaktik, skriver han i DN Debatt. 

Om direktiven till LSS-utredningen ligger kvar måste det ses som att regeringen kommer att skära ned på assistansersättningen om den blir omvald i höst och att ­Hallengrens budskap handlar om valtaktik, skriver Bengt Westerberg, som var socialminister då LSS infördes, på DN Debatt.

I debattartikeln tar han upp att han tidigare varnat för vad han kallar för en smygavveckling av LSS i och med direktiven till den så kallade LSS-utredningen.

 

LÄS MER: Familjens vädjan för hjärnskadade Eija

 

Ifrågasätter Hallengren

Nu tar han upp hur utvecklingen fortsatt under 2016 och 2017. Då har bland annat antalet personer med assistansersättning minskat med över 1 200 personer och 700 personer har förlorat sin assistansersättning på grund av hårdnande praxis.

Att Lena Hallengren tar över efter Åsa Regnér kallar han för en möjlighet till nystart för regeringen och Socialdemokraterna. I intervjuer efter tillträdet har Hallengren betonat att de som behöver assistans ska ha det och att lagen gäller.

Men Bengt Westerberg frågar sig om det verkligen är vad som kommer att ske:

”Det är bra att de som behöver assistans ska få det, men i just det här sammanhanget är det en klen tröst att lagen gäller eftersom praxis har kommit att avvika kraftigt från lagens ursprungliga intentioner.” skriver han.

Regeringen sänder ut två olika signaler om LSS: Att det ska skäras ner respektive att det ska ges till alla som behöver det, menar Bengt Westerberg. 

Två alternativa tolkningar

Utifrån det gör han två alternativa tolkningar av vad som är regeringens intentioner. På DN Debatt skriver han:

”1. Det handlar om valtaktik. Nu stundar valrörelsen. Nu gäller det att slippa publicitet kring personer som blir av med sin assistansersättning. Därför slopar regeringen tillfälligt omprövningarna. För den tolkningen talar just att omprövningsstoppet är tillfälligt och att regeringen inte gör någonting för dem som redan har förlorat sin assistansersättning.

2. Det handlar om omtänkande. Regeringen och Socialdemokraterna har äntligen förstått att utgångspunkten i direktiven till LSS-utredningen blev fel och att det är dags för en nystart. Nu ska ambitionen vara utveckling, inte avveckling. För den tolkningen talar att det är vad många, många socialdemokrater förväntar sig. De finns även i partiets riksdagsgrupp.”

Bengt Westerberg menar att det är upp till Lena Hallengren att avgöra hur det blir. Ligger direktiven till LSS-utredningen kvar ser han det som en indikation på att regeringen vill skära ned på assistansersättningen i höst. Annars måste de snabbt skrivas om, skriver han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!