Bengt Westerberg skriver på DN Debatt att regeringen måste vara tydligare när det kommer till LSS. Foto: ROBBAN ANDERSSONBengt Westerberg skriver på DN Debatt att regeringen måste vara tydligare när det kommer till LSS. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Bengt Westerberg skriver på DN Debatt att regeringen måste vara tydligare när det kommer till LSS. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Lena Hallengren är ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister (S). Foto: PONTUS LUNDAHL/TTLena Hallengren är ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister (S). Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Lena Hallengren är ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister (S). Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Westerberg: Regeringens signaler om LSS är valtaktik

Publicerad

Regeringen sänder ut två helt olika signaler när det kommer till assistansberättigande: 

Att det ska skäras ner respektive att det ska ges till alla som behöver det. Det anser LSS fader Bengt Westerberg.

En intention bakom det kan handla om valtaktik, skriver han i DN Debatt. 

Om direktiven till LSS-utredningen ligger kvar måste det ses som att regeringen kommer att skära ned på assistansersättningen om den blir omvald i höst och att ­Hallengrens budskap handlar om valtaktik, skriver Bengt Westerberg, som var socialminister då LSS infördes, på DN Debatt.

I debattartikeln tar han upp att han tidigare varnat för vad han kallar för en smygavveckling av LSS i och med direktiven till den så kallade LSS-utredningen.

 

LÄS MER: Familjens vädjan för hjärnskadade Eija

 

Ifrågasätter Hallengren

Nu tar han upp hur utvecklingen fortsatt under 2016 och 2017. Då har bland annat antalet personer med assistansersättning minskat med över 1 200 personer och 700 personer har förlorat sin assistansersättning på grund av hårdnande praxis.

Att Lena Hallengren tar över efter Åsa Regnér kallar han för en möjlighet till nystart för regeringen och Socialdemokraterna. I intervjuer efter tillträdet har Hallengren betonat att de som behöver assistans ska ha det och att lagen gäller.

Men Bengt Westerberg frågar sig om det verkligen är vad som kommer att ske:

”Det är bra att de som behöver assistans ska få det, men i just det här sammanhanget är det en klen tröst att lagen gäller eftersom praxis har kommit att avvika kraftigt från lagens ursprungliga intentioner.” skriver han.

Regeringen sänder ut två olika signaler om LSS: Att det ska skäras ner respektive att det ska ges till alla som behöver det, menar Bengt Westerberg. 

Två alternativa tolkningar

Utifrån det gör han två alternativa tolkningar av vad som är regeringens intentioner. På DN Debatt skriver han:

”1. Det handlar om valtaktik. Nu stundar valrörelsen. Nu gäller det att slippa publicitet kring personer som blir av med sin assistansersättning. Därför slopar regeringen tillfälligt omprövningarna. För den tolkningen talar just att omprövningsstoppet är tillfälligt och att regeringen inte gör någonting för dem som redan har förlorat sin assistansersättning.

2. Det handlar om omtänkande. Regeringen och Socialdemokraterna har äntligen förstått att utgångspunkten i direktiven till LSS-utredningen blev fel och att det är dags för en nystart. Nu ska ambitionen vara utveckling, inte avveckling. För den tolkningen talar att det är vad många, många socialdemokrater förväntar sig. De finns även i partiets riksdagsgrupp.”

Bengt Westerberg menar att det är upp till Lena Hallengren att avgöra hur det blir. Ligger direktiven till LSS-utredningen kvar ser han det som en indikation på att regeringen vill skära ned på assistansersättningen i höst. Annars måste de snabbt skrivas om, skriver han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag