Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Weinstein betalar sina offer 140 miljoner

Harvey Weinsteins offer får dela på 140 miljoner kronor.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

För snart ett år sedan dömdes filmmogulen Harvey Weinstein till fängelse för våldtäkt och övergrepp på två kvinnor, men mer än 50 anklagelser kvarstår.

Nu går domare med på förlikning mellan offren och Weinstein, skriver BBC

De dryga femtio kvinnor som anklagar Harvey Weinstein, 68, för sexuella övergrepp får nu dela på 17 miljoner dollar, motsvarande 140 miljoner svenska kronor. Detta efter att en domare i USA gått med på en förlikning mellan offren och Weinstein, vilket innebär att rättstvisten löses mellan parterna i stället för att gå via domstol. Personerna bakom de allvarligaste anklagelserna får minst 4 miljoner kronor var.

Pengarna kommer från likvideringen av hans företag Weinstein Co, som 2018 gick i konkurs. Bolaget grundades 2005 av bröderna Weinstein och var en oberoende filmstudio baserad i New York. Företaget kollapsade 2017 efter att flera kvinnor anklagat Harvey Weinstein för övergrepp. 

”Minimal ersättning, om ens det”

Lantern Entertainment, som senare blev Spyglass Media Group, köpte företagets tillgångar för 289 miljoner dollar, motsvarande 2,4 miljarder svenska kronor. 

I mars förra året dömdes Harvey Weinstein till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor, och han står åtalad i sex ytterligare fall. 

Domaren Mary Walrath sade i ett uttalande att pengarna ger en ”minimal ersättning, om ens det” till offren.

Fallet Harvey Weinstein: Filmmogulens fall

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.