Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Warrens och Sanders konflikt efter debatten

Sammanfattning av nattens debatt.
Bråket mellan Elizabeth Warren och Bernie Sanders fortsatte efter nattens tv-sända debatt. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Bråket mellan Elizabeth Warren och Bernie Sanders fortsatte efter nattens debatt. 

På tv-bilder syns hur Warren vägrar ta Sanders i hand efter tv-sändningen. 

– Det här var inte varmt och mysigt, säger den politiske kommentatorn David Axelrod i CNN. 

Under natten hölls den sjunde debatten mellan de demokratiska presidentkandidaterna, knappt tre veckor innan startskottet går för primärvalssäsongen. 

Bland frågorna som avhandlades fanns både utrikespolitik och situationen mellan USA och Iran, liksom sjukvård, barnomsorg och klimatfrågan. 

Men i fokus hamnade konflikten mellan två av senatorerna – som tidigare gjort allt för att undvika att hamna i konflikt med varandra.

Bråk mellan kandidaterna

De senaste dagarna har ett öppet bråk brutit ut mellan Elizabeth Warren och Bernie Sanders samt deras kampanjmedarbetare – trots att de båda uppges ha haft en pakt sedan 2018 om att inte angripa varandra. 

Enligt Warren ska Sanders ha sagt under ett privat samtal mellan de båda att en kvinna inte har en chans att vinna presidentvalet. 

Bernie Sanders har förnekat att han har sagt detta – och gjorde det återigen under nattens debatt. 

– Det är otänkbart att jag skulle tro att en kvinna inte skulle kunna vara president i USA, förklarade Sanders och svarade nej på frågan om han hade sagt vad som påståtts. 

Elizabeth Warren höll fast vid sin version, förklarade att hon inte var där för att bråka med Bernie Sanders och konstaterade sedan: 

– De enda personerna på den här scenen som har vunnit vartenda val de har ställt upp i är kvinnor: Amy och jag. 

Ville inte ta i hand

Efter debattens slut visades tv-bilder på hur Bernie Sanders och Elizabeth Warren närmade sig varandra och när Sanders räckte ut handen såg Warren ut att inte vilja ta emot den. De talade sedan med varandra en kort stund innan Sanders höjde händerna i luften och gick därifrån. 

En av de andra kandidaterna, affärsmannen Tom Steyers, hamnade mitt i situationen och berättar för MSNBC att han inte hörde vad Sanders och Warren sa till varandra.

– Det enda jag försökte säga till både senator Warren och senator Sanders var att ”det var kul att träffa er, tack för att ni deltar i det här”. Och vad de en hade på gång mellan sig så försökte jag ta mig därifrån så fort som bara möjligt, säger han till tv-kanalen. 

Enligt The Guardian förklarade han senare: 

– Jag kände att, okej, något håller på att hända här. God natt, jag drar. Det var en av de där obekväma situationerna när jag kände att jag behövde flytta på mig så fort som möjligt. 

Rådgivaren: ”De är vänner”

En av Bernie Sanders rådgivare, Jeff Weaver, säger till The Guardian: 

– De är vänner, de respekterar varandra. De hade uppenbarligen… det är en politisk kampanj och när du ställer upp i en politisk kampanj finns det meningsskiljaktigheter. 

Under debatten fanns fler tillfällen då Sanders och Warren drabbade samman – bland annat när Warren hävdade att hon var den enda som besegrat en sittande republikan de senaste 30 åren. Sanders hävdade att även han gjorde det 1990, för 30 år sedan. 

Det här handlar bråket om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.