Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Warrens attack – efter anklagelser om sexism

CNN:s reporter Nadia Romero: ”Warren gav sig verkligen på Bloomberg”.
Debatten hålls i Las Vegas. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Michael Bloomberg och Elizabeth Warren. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Michael Bloomberg har anklagats för sexism.

När han i natt gjorde sin första debatt i presidentvalet i USA pressades han hårt om hur kvinnor i hans företag behandlas. 

– Inget anklagar mig. Förutom kanske något skämt jag dragit, säger Bloomberg. 

Michael Bloomberg valde att hoppa över första två primärvalen och kommer inte göra sin debut förrän supertisdag den 3 mars. 

Den senaste veckan har han dock varit allt annat än utanför rampljuset.

Magasinet GQ och tidningen Washington Post har i artiklar redovisat hans sexistiska och kvinnoförnedrande kommentarer. 

Under sin tid som chef för sitt företag ska han bland annat ha sagt: 

– En duktig säljare är som mannen som raggar upp kvinnor i baren med orden: ”Vill du kn---a?  Det blir många nej, men han får kn---a en hel del också.

Attackerna mot Bloomberg

Den tidigare New York-borgmästaren har också anklagats för rasism när han som borgmästare i New York ökade antalet visiteringar inom ”stoppa och visitera”-politiken som främst riktades mot minoritetsgrupper som svarta och latinos.

När han i natt i Las Vegas gjorde sin debut kom anklagelserna upp direkt. 

Bernie Sanders anklagade honom för att skrämma bort demokrater från att rösta. Elizabeth Warren jämförde honom med USA:s president Donald Trump: 

– Jag skulle vilja prata om vem vi tävlar mot. En miljardär som kallar kvinnor för feta brudar och hästliknande lesbiska, och nej, jag pratar inte om Donald Trump. Jag pratar om borgmästare Bloomberg, sa hon. 

Michael Bloomberg svarade inte direkt på något av påhoppen. Men senare under debatten togs det upp igen.

SE MER: ”Ingen vidare debut för Bloomberg”

Expressens utrikesredaktör om nattens debatt i USA:

Warren till Bloomberg: ”Det håller inte”

Då fick han frågan om en kvinna på hans företag som uppgett att Bloomberg ska ha sagt ”jag skulle sätta på dig på en sekund”. 

– Jag har ingen tolerans av beteendet som metoo-rörelsen har visat. Om någon gör något fel i vårt företag så utreder vi det, och om det är olämpligt försvinner de samma dag. Vi har flera kvinnor i mitt företag som har mycket ansvar och tjänar lika mycket som män. Jag är väldigt stolt över det faktum att för två veckor sedan röstades vi fram som den näst bästa arbetsplatsen i USA. Om det inte säger något om hur bra de anställda mår så vet jag inte vad, svarade Bloomberg.

Men Elizabeth Warren nöjde sig inte med det svaret. 

– Jag hoppas ni hörde hans försvar? ”Jag har varit snäll mot vissa kvinnor”. Det håller inte, sa hon och möttes av kvällens högsta jubel. 

Warren pressade sedan sin rival om ”ett dussintal kvinnor” som skrivit under sekretessavtal efter att ha blivit utsatta för sexuella trakasserier. 

– Vi har några få. Inget anklagar mig förutom kanske något skämt jag dragit. De har skrivit på de avtalen och vi kommer leva med det, svarade Bloomberg. 

Elizabeth Warren krävde att Bloomberg skulle frigöra kvinnorna från sekretessavtalen – något som han vägrade göra. 

SE MER: Bloomberg och Trump gick från vänner till fiender

New York-miljardärerna gick från att bygga golfbana till att utmana varandra om presidentposten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.