Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så var Demokraternas debatt i natt – flera till attack mot Biden

Flera kandidater till angrepp mot Joe Biden.
Joe Biden är storfavorit i kampen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat vid valet 2020. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Julián Castro kritiseras hårt efter piken mot Joe Biden. Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren är demokraternas favorit – efter Joe Biden. Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden intog i natt scenen i Houston, Texas, för att debattera med de övriga nio demokratiska presidentkandidaterna. 

Kandidaten Julián Castro blev under en diskussion om USA:s sjukvård så frustrerad på vice presidenten att han använde hans ålder emot honom: 

– Har du glömt vad du sa för två minuter sen? Menar du att du har glömt det?, sa Castro i ett kritiserat uttalande. 

Tio kandidater återstår i kampen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat till valet 2020. I natt möttes de under demokraternas tredje omgång av debatter som kommer att fortgå under hela hösten och våren. 

På scenen möttes för första gången den progressiva senatorn Elizabeth Warren och före detta vice presidenten Joe Biden i debatt. 

Men trots deras olika förhållningssätt i politiken var det inte Warren Biden attackerades av. Istället var han under natten tvungen att försvara sig mot.. alla andra. 

– Jag skulle säga, ”Hey, Joe, i stället för att säga 'Nej, det kan vi inte' låt oss säga 'Jo, det kan vi', sa Kamala Harris efter att Joe Biden sagt att vapenlagarna inte kan ändras på grund av konstitutionen. 

Joe Biden har mycket att hämta igen efter Kama Harris attack under första omgången debatter. Foto: KEIKO HIROMI / POLARIS POLARIS IMAGES


Även Beto O´Rourke, vars hemstad El Paso nyligen drabbades av en masskjutning där 22 människor mördades, stämde upp i Harris kritik mot före detta vice presidenten.  

– När det är ett vapen som är designat för att döda människor på ett stridsfält. När kulan, när den träffar din kropp, gör vad den är designad att göra och strimlar allt du har i din kropp så att du blöder till döds för att du inte ska kunna ta dig upp och skjuta en av våra soldater. När jag ser att det vapnet blir använt mot barn... ”hell yes” vi ska ta era AR-15 och AK-47:or. 

Ålderspiken mot Biden 

Även Julián Castro attackerade Joe Biden som i flera debatter har pratat om att ”föra Obamas arv vidare”. 

– Barack Obamas vision var inte att lämna 10 miljoner människor utan sjukvård. För två minuter sedan sa du att 10 miljoner människor kommer behöva köpa sig in. Du har väl inte på riktigt glömt att du sa det för två minuter sedan?, sa Castro om Bidens förlag att fortsätta bygga på obamacare. 

Efter debatten har Castros uttalande kritiserats hårt för att vara ”onödigt”. 

– Jag tyckte det var så personligt och så onödigt. Det kändes som något Trump hade kunnat twittra, sa kandidaten Amy Klobuchar efter debatten till CNN

USA-experten Frida Stranne om nattens debatt.

Förra veckan kritiserade Biden Warren för att sakna verklighetsförankring i sina djärva och framåtsträvande planer för politiken – medan han själv vill se försiktiga förändringar. 

– Du måste ha planer, men du måste också vara kapabel till att verkställa dina planer, sa han under en ett event i Manhattan och syftade till konkurrenten Elisabeth Warren. 

Men några större stridigheter mellan dem båda blev det inte under nattens debatt. 

Attackeras av Harris 

Även under den första omgången debatter attackerade den före detta åklagaren, Kamala Harris, Biden för hans tidigare samarbete med rasistiska senatorer. 

Kamala Harris är en av de fyra storfavoriterna i nattens debatt. Foto: KEIKO HIROMI / POLARIS POLARIS IMAGES

Efter att han inte lyckats försvara sig uppgav flera demokrater tvivla på om Biden skulle lyckas återhämta sig efter det första debattframträdandet.

– Den stora frågan han måste lösa är om han faktiskt vill det här. Om han har energin och om han är engagerad, sa den tidigare Obama-rådgivaren David Axelrod till Politico då.

Trots det har han ännu lyckats hålla sin plats som favorit i opinionsmätningarna med 29 procent av demokraternas röster medan storkonkurrenten Elizabeth Warren har 17 procent. 

Hur siffrorna kommer att se ut efter nattens debatt återstår att se. 

Står i centrum för nattens debatt

Men det var inte bara Joe Biden som fick sig en känga under demokraternas debatt. Den nuvarande presidenten, Donald Trump, kritiserades flitigt inom flera politiska frågor – inte minst den om immigration. 

– Den som stöder Trumps politik stöder rasism. De enda som köper den här presidentens hatfulla retorik om invandrare är dem som inte känner några, säger Pete Buttigieg. 

Kamala Harris var inte heller sen med att attackera Trump då hon liknande honom med en av rollerna i ”Trollkarlen från Oz” i diskussionen om handelskriget med Kina. 

– I grund och botten är Donald Trumps handelspolitik.. Han påminner mig om den där killen i ”Trollkarlen från Oz”, när du drar undan gardinen är det bara en väldigt liten kille som sitter där. 

Bernie Sanders stod bredvid Joe Biden under nattens debatt. Foto: BRANDON MARSHALL/SHUTTERSTOCK / BRANDON MARSHALL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
CNN:s reporter sammanfattar nattens debatt.