Wanjas stab kallar till krismöte

Publicerad
Uppdaterad
Det låga stödet för Socialdemokraterna har fått flera tunga LO-förbund att ifrågasätta Wanja Lundby-Wedin.
En diskussion om hennes öde har påbörjats - och i dag ska förbunden ha ett krismöte.
- Det är ett telefonmöte klockan tre, säger Stig Larsson, ordförande i Svenska Elektrikerförbundet.
Socialdemokraterna och LO är tätt sammankopplade, och flera av LO-förbundens ordförande sitter i partistyrelsen. Turerna kring Wanja Lundby-Wedin har skadat deras förtroende för LO-basen, och efter det låga stödet för Socialdemokraterna i Expressens och Demoskops aprilbarometer har oron börjat sprida sig.
Nu ifrågasätter flera LO-förbund Wanja Lundby-Wedins ordförandeskap.
- Ja, så är det naturligtvis. En del av förbunden har fått kraftiga reaktioner från medlemmarna, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

Telefonerna gick varma

I går gick telefonerna varma mellan förbunden.
- Om jag svarar så här: vi har i dag, lördag, haft kontakter, jag och en del andra förbundsordförande inom LO, säger Hans Tilly.
Han kan själv inte svara ja på frågan om hon ska sitta kvar, och i dag får de chansen att lufta frågan i ett krismöte på eftermiddagen.
- Det är ett telefonmöte i morgon klockan tre. Men jag vet inte vad det ska handla om, säger Stig Larsson, ordförande i Svenska Elektrikerförbundet.
Det är informationsstaben på LO som har kallat till mötet, och anledningen tros vara att man vill känna av hur förtroendet för LO-basen ser ut.

Ingen presskonferens

Wanja Lundby-Wedin uttalar sig inte till media före mötet.
Joakim Jakobsson vid LO:s pressjour:
- LO:s ledning har kallat till informationsmöte, man gör det med viss regelbundenhet. Styrelsen ska informeras om vad som händer och vad som är på gång. Vad gör LO:s ledning, till exempel.
Blir det presskonferens efteråt?
- Nej, det kommer det inte bli. Folk är dessutom hemma och inte på jobbet, det är en telefonkonferens.
Enligt Jakobsson medverkar Lundby-Wedin, vice ordförande Ulla Lindqvist och avtalssekreteraren Per Bardh - de tre toppnamnen i LO:s organisation.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag