Lennart Wedin med hustrun Wanja Lundby-Wedin på Riva Del Sol i Italien. Foto: ANNA HÅLLAMS / ROBBAN ANDERSSON
Lennart Wedin med hustrun Wanja Lundby-Wedin på Riva Del Sol i Italien. Foto: ANNA HÅLLAMS / ROBBAN ANDERSSON

Wanjas make fick jobb av LO

Publicerad
Uppdaterad
När Wanja Lundby-Wedins make Lennart Wedin gick i pension som Metallombudsman fick han ett nytt jobb på LO, avslöjar Politikerbloggen.se.
Detta innebar att Metalls medlemmar i praktiken fick vara med och betala dubbelt - både pension och ny lön från LO.
- Jag förstår inte varför det här skulle vara intressant. Jag har följt reglerna som gäller i Metall, säger han till Expressen.se.
2001 gick Lennart Wedin vid 60 års ålder i pension som ombudsman för Metall. Han fick avtalsenlig pension på 78 procent av slutlönen på drygt 33 000 kronor i månaden.
Lennart Wedin hade åren innan pension arbetat med Metalls IT-skola, ett projekt som syftade till att lära medlemmarna mer om IT och datorer. Efter pensionen började han jobba deltid på LO med IT-skolan som då gjordes om till LO:s IT-skola.
Han hade en egen arbetsplats i LO-borgen och det nya deltidsjobbet innebar ett rejält lyft - drygt 200 000 kronor om året när lön och pension lades samman.

"Inte delaktig i beslutet"

Wanja Lundby- Wedin var ordförande för LO vid tidpunkten för makens anställning, men var inte direkt delaktig i beslutet.
- Han var ansvarig för Metalls IT-skola och så kom det önskemål när LO skulle överta det, att han skulle vara här en tid för att föra över den. Det önskemålet kom från de som jobbade i förbunden. Jag var inte delaktig i det beslutet, säger Wanja Lundby-Wedin till TV4 Nyheterna.
Vem var det som anställde honom då?
-  Alltså, beslutet togs av LO:s arbetsutskott, men jag var inte delaktig. Jag gick ut när den frågan diskuterades.

Ferbe kritisk

Göran Johnsson, tidigare ordförande i IF Metall säger till TV4 Nyheterna att han inte minns skälet till varför IT-skolan plötsligt överfördes i LO:s regi.
- Det minns jag inte. Det kanske var på det sättet att man skulle fördela kostnaderna på flera.
Anders Ferbe som är vice förbundsordförande för Metall säger till TV4 Nyheterna:
- Vi tycker inte det är rimligt att både lön och pension betalats ut samtidigt, utan vi har den ordningen hos oss att man samordnar och därmed har man ingen högre förtjänst än om man skulle arbetat.

Hemliga uppgifter

Expressen.se har tagit del av Lennart Wedins taxeringsuppgifter. Lyftet kom taxeringsåret 2003 och sedan dess har hans lön successivt minskat, men LO vill inte kommentera om och när han gick i pension.
TV4 Nyheterna också ställt ett antal frågor till LO om Lennart Wedins anställningsvillkor, men fått till svar att uppgifterna är hemliga.
Till Expressen.se säger Lennart Wedin att han inte förstår varför uppgifterna är intressanta.
- Jag har följt reglerna. Jag jobbade inom Metall och började sedan på LO. Det här har ingenting medf Metall att göra och i övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag