Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Wanja sitter kvar

Publicerad
Uppdaterad
Wanja Lundby- Wedin sitter säkert kvar som LO:s ordförande då alla femton förbunden ställer sig bakom henne.
- Jag måste lägga bort ett antal styrelseuppdrag, fokusera på att vara mer ute bland medlemmarna, sade hon på presskonferensen.
Lundby- Wedin öppnar konferensen med att meddela att hon har Kommunal med sig.
- Förbunden har förtroende för mig, säger hon.
- Alla 15 förbunden har varit med i dag och de säger att de har förtroende för mig, förtydligar hon.
Och fortsätter:
- Jag måste lägga bort ett antal styrelseuppdrag, fokusera på att vara mer ute bland medlemmarna.
- Jag förstår att medlemmarnas förtroende har naggats i kanten och jag måste vara ute hos dem mer.

Vill "sätta punkt"

Vid sin sida har LO-basen Kommunals ordförande Ylwa Thörn och IF Metalls ordförande Stefan Löfven:
- Vi har bestämt i styrelsen att nu sätter vi punkt. Ska vi delta i den debatt som är viktig för medlemmarna måste vi skifta fokus, säger Ylwa Thörn.
Kommunals ordförande fortsätter:
- Vi måste ta diskussionerna på största allvar, men vi vill att Wanja ska vara kvar.
Det år också viktigt att utifrån medlemmarnas perspektiv att vi tar
tag i viktiga frågor.
Stefan Löfvén säger att Wanja Lundby-Wedin är en bra LO-ordförande och att det som hänt inte motiverar hennes avgång.
- Många är arga, men det som hände i AMF är inte en persons fel, säger han.

"En tillgång"

Med klar och tydlig röst fortsätter LO-ordföranden:
- Jag är en tillgång för LO och kan fortsätta vara det, fortsätta leva upp till medlemmarnas förtroende. Nu är det viktiga att komma ut och lyssna på medlemmarna och det är det jag kommer att lägga kraft på. Jag känner stor ödmjukhet inför förtroendet. Alla vi som satt runt bordet har landat i diskussionen och det känns bra för då kan jag fullfölja uppdraget.
Om socialdemokraternas dalande opinionssiffror:
- Jag tror att AMF har varit en del i raset, men jag tror man gör det för enkelt för sig om man gör det till den stora frågan. Jag sade lite skämtsamt att om det var förklaringen till de dåliga sifforna vore det bra, för då skulle sifforna sticka uppåt igen när utredningen var klar.

Ska tala första maj

På frågan om vad hennes första majtal kommer att handla om i år svarar hon:
- Jag kommer i mitt förstamajtal ge röst till det som medlemmarna vill att jag ska säga.
Journalist: Varför tog det så lång tid för styrelsen att komma fram till ett beslut?
- Det tog så lång tid för att det var femton förbund som skulle diskutera en väldigt allvarlig situation. Det här är ingen fråga som kan avhandlas kort.
- Det viktiga har varit att diskutera den eventuella ilskan som finns bland våra medlemmar.
- Jag tycker att det var viktigt att det blev en lång diskussion, det handlar om att lyssna på varandra. Det har varit ett givande och tagande, allt i syftet att stärka fackföreningsrörelsen.

”Känner mig trygg”

- Jag känner stor ödmjukhet inför förtroendet. Vi har alla som satt runt bordet landat i den här diskussionen och det känns bra för då kan jag fullfölja uppdraget.
- Jag känner mig väldigt säker och trygg i den diskussion vi haft i AMF där vi alla känner att vi blivit mer eller mindre förda bakom ljuset.
- Om jag inte trodde jag kunde ha kraft som ordförande hade jag inte själv önskat fortsätta.
Om att hon ska skära ner på styrelseuppdragen:
- Det är viktigt att fackföreningsrörelsen finns med i de här sammanhangen, men det finns ju andra som kan ta de här uppdragen. LO ordförandens inkomst kommer inte bli högre än innan, snarare lägre. Det är inte synd om mig, men jag kommer att behöva ändra på lite, säger hon.
Wanja Lundby- Wedin säger att socialdemokraterna har fortsatt förtroende för henne.
- Jag var med på verkställande utskottet och partistyrelsens möte i fredags och lämnade en redogörelse för turerna i AMF. De lämnade ingen kritik utan tyckte att det var olyckligt det som hänt, säger hon och nämner också den irritation och ilska som funnits hos medlemmarna.
- LO har under den här perioden fått många samtal och mail från arga medlemmar, men också positiva reaktioner även om de inte varit lika många. Jag tror att medlemmarna är arga över det som hänt men de har också känt en frustration över att frågan försvagat oss, säger Wanja och avlutar presskonferensen:
- Nu ska jag gå upp och ha en diskussion med våra disktrikt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag