"KLARAR INTE VALET OM HON ÄR KVAR." Socialdemokraterna skyller gårdagens katastrofsiffror, som publicerades i Expressen, på LO-basen Wanja Lundby-Wedin. "Hon borde avgå", säger S-riksdagsmannen Hans Hoff. Foto: Christian Örnberg
"KLARAR INTE VALET OM HON ÄR KVAR." Socialdemokraterna skyller gårdagens katastrofsiffror, som publicerades i Expressen, på LO-basen Wanja Lundby-Wedin. "Hon borde avgå", säger S-riksdagsmannen Hans Hoff. Foto: Christian Örnberg

Wanja offras

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas taktik efter katastrofsiffrorna i Expressen står klar: man skyller på LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Nu kommer avgångskrav från Socialdemokraternas partistyrelse. - Wanja borde avgå så fort som möjligt. Vi klarar inte valet nästa år om hon är kvar, säger Hans Hoff, S-riksdagsman och ledamot i partistyrelsen.
I går presenterade Expressen och Demoskop aprilmätningen, där Socialdemokraterna rasar med 8,6 procentenheter. Samtidigt gör Mona Sahlin sitt sämsta resultat någonsin i Demoskops förtroendemätningar, där bara 20 procent av väljarna uttalar förtroende för S-ledaren.
Men partiet klandrar inte Mona Sahlin för de dåliga siffrorna. I stället sluter man sig nu kring partiledaren och vänder taggarna utåt - mot Wanja Lundby-Wedin. Mätningen gjordes när det blåste som värst kring LO-basen, och det är hon som får skulden.
- Snacket har varit så i dag, att det funnits en jätteirritation på Wanja. Det ska man inte sticka under stolen med, säger en socialdemokrat med god insyn i partiet.

Kräver hennes avgång

Hans Hoff, riksdagsman (S) och ledamot i partistyrelsen, är mycket upprörd över det låga stödet.
- Det här är ju dramatiska siffror! Fruktansvärt!, säger han.
Men det är inte Mona Sahlin som han riktar sin kritik mot. I stället kräver han att Wanja Lundby-Wedin avgår.
- Det här med Wanja, AMF och LO har skadat socialdemokratin. Jag tycker Wanja ska avgå. Det skulle vara ett lyft för oss, säger Hans Hoff.
Han tror att valsegern hotas om inte Wanja Lundby-Wedin kliver av.
- Vi klarar inte valet nästa år om hon är kvar, säger han.
Även S-riksdagsmannen Raimo Pärssinen, också ledamot i partistyrelsen, tycker att LO måste ta tag i ordförandefrågan.
- LO bör göra upp det här med Wanja, hur man ser på sin ordförande. Det är stor oro i leden nu, säger han.

"Väldigt illa"

Katastrofsiffrorna slog ned som en bomb även i LO. Flera tunga namn inom facket är oroliga över hur stormen kring deras ordförande påverkar Socialdemokraterna.
LO-förbundet Byggnads ordförande Hans Tilly, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, är bekymrad.
- Att siffrorna ser ut så här för S är väldigt illa. Till stor del beror det på uppmärksamheten kring LO och AMF. Detta spiller över på partiet, säger han.

"Måste tas internt"

Och nu kan han inte längre svara ja på frågan om Wanja Lundby-Wedin kan sitta kvar.
- Organisationen måste gå före personen i det här sammanhanget. Om hon kan sitta kvar eller inte är en diskussion som måste tas internt i LO. Och den har redan påbörjats, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag