Enligt pressekreteraren Joakim Jakobsson är Wanjas Louis Vuitton-väska en kopia. Men Louis Vuitton-butiken och en fristående bedömare menar att den är äkta. Foto: PRIVAT
Enligt pressekreteraren Joakim Jakobsson är Wanjas Louis Vuitton-väska en kopia. Men Louis Vuitton-butiken och en fristående bedömare menar att den är äkta. Foto: PRIVAT

Wanja Lundby-Wedins väskval - en lyxig Louis Vuitton

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin är inte den enda makthavaren med smak för lyx. Expressen kan nu visa LO-basen Wanja Lundby-Wedins egen Louis Vuittonväska och statsministerns 25 000-kronorsklocka.
- Wanjas och Monas väskor blir pusselbitar som sakta men säkert riskerar att underminera förtroendet för partiet och LO. Jantelagen är stark, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Mona Sahlins handväska för 6 000 kronor från Louis Vuitton väckte stor uppmärksamhet i går. Men S-ledaren är inte ensam inom arbetarrörelsen att vara förtjust i det franska lyxmärket.
Expressen kan nu publicera en bild på LO-basen Wanja Lundby-Wedin från politikerfestivalen i Almedalen 2006. På hennes axel hänger en väska med märket i stora bokstäver.
Sahlin och Lundby-Wedin riskerar hårdare kritik just för att de är arbetarrörelsens Mona Sahlin. Foto: Yvonne Åsell / Svd / Scanpixfrämsta representanter, enligt experter.
- Inom arbetarrörelsen finns en väldigt stark kollektivism. Det är både positivt och negativt - man är solidarisk med andra, men ingen får vara förmer än andra. Det finns en stark jantelag, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Expressen har inte kunnat nå Wanja Lundby-Wedin, men LO:s pressavdelning sa i går kväll:
- Det är inte en riktig väska. Det är en kopia, säger press-sekreteraren Joakim Jakobsson.
Men är det okej att köpa fejkväskor?
- Det har jag ingen åsikt om överhuvudtaget.
Expressen har varit i kontakt med Louis Vuitton- butiken i Stockholm och en fristående bedömare - båda säger att det rör sig om en Louis Vuitton-väska. Priset för väskan beräknas ligga strax under 6 000 kronor.

Klocka för 25 000

Men Sahlin och Lundby- Wedin utskåpas i makthavarnas lyxliga av statsministern. På Reinfeldts vänstra handled finns klockan Longines Evidenza Chronograph som kostar mellan 22 000 och 26 000 kronor.
Fredrik Reinfeldt. Foto: ScanpixReinfeldt riskerar inte att utsättas för kritik som Sahlin och Lundby-Wedin.
- Reinfeldt tillhör ett parti där kapitalism är helt ok. Symboler som är uttryck för kapitalism är inget konstigt. Då är det inte heller konstigt att ha en klocka för 25 000 kronor, säger Jenny Madestam.
Reinfeldts stab meddelar att Reinfeldt fick klockan i förstapris när han blev utsedd till "Mäktigast under 40 år" av tidningarna Affärsvärlden och Shortcut 2003.

Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln blev LO-basens  förnamn felstavat.
Korrekt stavning är Wanja Lundby-Wedin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag